Westerhof bijna lyrisch over spel van Ajax; Beenhakker praat weer over contract

AMSTERDAM, 24 jan. - Na de bekerconfrontatie in De Meer meende FC Groningen-trainer Hans Westerhof beter dan wie ook een vergelijking te kunnen trekken tussen Ajax en PSV.

Zijn ploeg hield het team van trainer Bobby Robson zaterdag in Eindhoven voor de competitie op 1-1, maar in het hol van een andere leeuw kon dat huzarenstukje gisteravond niet worden herhaald. FC Groningen verliet weliswaar met opgeheven hoofd het Ajax-stadion, maar incasseerde toch een 3-1-nederlaag.

Westerhof werd in zijn nabeschouwing bijna lyrisch over het elftal van Beenhakker. “Als Ajax zo blijft spelen zijn we tot in lengte van dagen kansloos tegen dit team”, verklaarde Westerhof. “Er zit ontzettend veel beweging in het elftal. Met name in het spel zonder bal. Zaterdag lag het tempo tegen PSV zo laag dat we ons eigen spel konden spelen. Vanavond was het ook weer de bedoeling dat onze spitsen razendsnel werden bereikt. Zij moesten de defensie van Ajax overvleugelen. Maar die strategie bleek door het hoge bewegingstempo niet uitvoerbaar.” Niettemin kwam Ajax tegen de rust even in de problemen. Doelman Stanley Menzo liet een vrije trap van Edwin Olde Riekerink uit zijn handen glippen en Harris Huizingh was op tijd ter plekke om de bal in het net te tikken. Daarmee was de 1-0-voorsprong, ontstaan door een treffer van Stefan Pettersson, teniet gedaan.

Het slordigheidje van Menzo deed denken aan de Europa-Cupwedstrijden die Ajax speelde tegen Malmo FF en Austria Wien. Ook toen liet de Amsterdamse doelman een bal van zijn borst springen waarna een attente aanvaller kon profiteren. Het toeval wil dat oefenmeester Frans Hoek dinsdag tijdens de training ongeveer tweehonderd schoten in de vorm van deze vrije trap heeft afgevuurd op Menzo. Het blijkt dus dat de Ajax-keeper toch een achilleshiel bezit. Hoek: “Stanley kan door een combinatie van een schouderblessure en krachttraining zijn armen niet strak genoeg langs zijn lichaam houden. Maar waar praten we over, dit was zijn eerste fout van het seizoen.”

Dank zij een treffer van Jan Wouters, die de bal kreeg aangespeeld van uitblinker Bryan Roy en Aron Winter, ging Ajax halverwege de wedstrijd toch nog met een voorsprong de kleedkamer in. Een kwartier na rust besliste Stefan Pettersson de wedstrijd, door zich uitstekend vrij te spelen. De Groningse spitsen Milko Djurovski en Hennie Meijer maakten het Ajax nog wel moeilijk. Danny Blind had de hele avond zijn handen vol aan de Joegoslaaf Djurovski, die bij Groningen nu eindelijk zijn draai heeft gevonden. Maar ook deze balgoochelaar kon toch niet voorkomen dat Ajax de kwartfinales bereikte van het bekertoernooi. Daarin moet het op 27 februari op bezoek bij Roda JC, terwijl er volgende week woensdag ook al een reis naar Kaalheide op het programma staat, maar dan voor de competitie.

Toen Ajax gisteravond eenmaal afstand had genomen van FC Groningen werd er vanaf de tribunes regelmatig 'Leo bedankt' gescandeerd. Dat sloeg op technisch directeur Leo Beenhakker, die gistermiddag met het bestuur van Ajax de contractbesprekingen hervatte. De Rotterdammer wil minimaal voor twee jaar bijtekenen, maar stelt als voorwaarde dat inkomsten uit transfers worden geinvesteerd in nieuw spelersmateriaal. Dit alles met het oogmerk om binnen twee jaar de Europese top te bereiken. Aanvankelijk kon het bestuur die toezegging niet doen. Maar gisteren kwamen beide partijen toch dichter bij elkaar. Beenhakker: “We hebben een stap in de goede richting gezet. Hobbels zijn nu ribbels geworden. Aanvankelijk lagen onze standpunten zover uit elkaar dat ik tegen het bestuur moest zeggen: kom met wat nieuws. Er ligt nu een aantrekkelijker voorstel dat ik de komende dagen ga bestuderen.”

Beenhakker voelt er niets voor om het streven naar internationaal succes uit te smeren over een langere periode dan twee jaar. Dit compromis leefde vooral bij penningmeester Arie van Os. “Daar heb ik geen trek in”, aldus de oefenmeester. “Ajax heeft nu het publiek aan zich gebonden. Een unieke situatie. Vanavond moest iedereen een kaartje kopen, want de abonnementen waren niet geldig. En toch komen er weer vijftienduizend mensen. Maar op dit niveau kun je dat niet drie, vier jaar volhouden. Op een gegeven moment wil het publiek meer. En dan moet er misschien ook wel een blikvanger worden aangetrokken.”

Slim als hij is, houdt Beenhakker ondertussen de druk op de ketel door te schermen met een andere serieuze aanbieding. Namelijk van een club die hem zeer na aan het hart ligt: Valencia. Beenhakker: “Ik ben verder alleen informatief gepolst. Valencia heeft echter de vrijheid genomen om mij een concrete aanbieding te doen. Maar ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Ajax. Ik blijf liever in Amsterdam. Het zal geen weken meer duren voordat daarover een beslissing valt.”

Behalve met de technisch directeur voert het bestuur van Ajax ook besprekingen met de algemeen directeur. Het contract van Arie van Eijden, die vier jaar geleden dankzij ex-voorzitter Ton Harmsen op de loonlijst kwam te staan in De Meer, loopt deze zomer af. Het bestuur heeft de Diemenaar een andere functie aangeboden. Het is de bedoeling dat Van Eijden de contacten gaat onderhouden met de sponsors. Het bestuur vindt dat die geintensiveerd moeten worden. Van Eijden heeft de aanbieding, die niet bepaald een promotie voor hem betekent, in beraad genomen. Vast staat dat Ajax op zoek gaat naar een nieuwe algemeen directeur, wiens werkzaamheden vooral een administratief karakter zullen krijgen.