Weer Scuds op Saoedi-Arabie afgeschoten

RIAD- PARIJS, 24 jan. - Irak heeft gisteren opnieuw Scud-raketten afgeschoten op plaatsen in Saoedi-Arabie, die alle door Amerikaanse Patriot-antiraketraketten werden onderschept.

De Franse luchtstrijdkrachten in Saoedi-Arabie hebben vandaag voor het eerst een aanval uitgevoerd op militaire doelen in Irak.

Tot dusverre hadden de Franse vliegtuigen alleen Iraakse doelen in Koeweit aangevallen. De Franse minister van defensie Chevenement deelde vorige week mee dat overeengekomen was de Franse eenheden alleen tegen doelen in Koeweit in te zetten. Maar president Mitterrand sprak dat later tegen.

Geallieerde vliegtuigen vielen vandaag weer in golven het zuiden van Irak aan, met inbegrip van de havenstad Basra, die al dagen onder vuur ligt. Het belangrijkste doelwit is de Republikeinse Garde, de met tanks uitgeruste elitetroepen van president Saddam Hussein. Als deze eenheden worden uitgeschakeld, zijn Saddams kansen om aan de macht te blijven erg gering, zei gisteren de Amerikaanse opperbevelhebber van de geallieerde troepen in het Golfgebied, generaal Norman Schwarzkopf.

Schwarzkopf zei ook dat de inspanningen om verliezen onder de Iraakse burgerbevolking te beperken invloed hebben op het offensief tegen Irak. Maar “het is altijd zo geweest. Als je de oude cowboy-films ziet kunnen de jongens met de zwarte hoeden - de kwaaien - alles doen wat ze willen. De jongens met de witte hoeden moeten zich aan bepaalde regels houden en zoiets hebben we hier.”

Een van de laatste Westerse journalisten in Irak, een verslaggever van het televisiestation CNN, meldde gisteren inderdaad dat althans de inwoners van Bagdad tot de conclusie lijken te zijn gekomen dat ze geen last zullen hebben van de bombardementen. “Wanneer er ongeveer anderhalve kilometer verderop een bom explodeert, zijn ze niet bezorgder dan wanneer een uitlaat van een auto knalt”, meldde hij in een door Irak gecensureerd bericht.

Irak heeft niettemin zware schade in woongebieden gemeld, hoewel het aantal doden dat het officieel heeft opgegeven - 141, van wie 90 militairen - relatief licht is na een week van zware bombardementen. Daarentegen geeft het een veel hoger aantal neergeschoten geallieerde vliegtuigen - meer dan 169 - dan de anti-Iraakse coalitie heeft gemeld: 24. (Reuter, AP, AFP, UPI)