VS: nu aanvoerlijnen Garde Irak afsnijden

WASHINGTON, 24 jan. - De geallieerde strijdmacht in het Golfgebied concentreert zich nu op het afsnijden van de aanvoerlijnen naar de in en bij Koeweit ingegraven Iraakse troepen, die vervolgens worden “afgemaakt”.

Dat heeft de voorzitter van de verenigde chefs van staven, generaal Colin Powell, gisteren gezegd op een bijeenkomst met de pers in het Pentagon.

“Onze strategie tegen dit leger is zeer, zeer simpel”, zei Powell. “Eerst gaan we het afsnijden, en dan maken we het af.”

President Bush zei gisteren op een bijeenkomst met reserve-officieren in Washington dat de militaire operatie in de Golf op schema ligt. Hij onderstreepte dat “er geen pauze kan zijn nu Saddam de wereld tot een oorlog heeft gedwongen”. “We houden onze koers vast en we zullen slagen.”

De Amerikaanse minister van defensie, Richard Cheney, zei op dezelfde bijeenkomst als Powell dat de oorlog “niet zo lang zal duren” maar dat er toch “verrassingen in het verschiet kunnen liggen”. “We hebben te maken met een vijand die vindingrijk is en die weet hoe hij om problemen heen kan komen”, voegde Powell daaraan toe.

Cheney en Powell verschenen voor de pers nadat journalisten hadden geklaagd over gebrek aan informatie. Ze wilden een einde maken aan de onrust en geruchtensfeer die ontstond. “Op de zesde dag zag ik een krantekop: De oorlog sleept zich voort”, zei Cheney lacherig. “In de Washington Post stonden drie verhalen over de pers in de oorlog. Als oudgediende in Washington weet ik dat als de pers bericht over de pers die bericht, ze in feite niets meer heeft om over te vertellen.”

Volgens Powell valt tot nu toe de schade aan geallieerde zijde mee. Er is geen enkel geallieerd vliegtuig neergeschoten in luchtgevechten, wel door luchtafweergeschut. Er waren tot op de dag van gisteren totaal negentien vliegtuigen neergeschoten en dat was weinig op de meer dan 10.000 missies tot dan. Volgens Powell is er sprake van overwicht in de lucht, hoewel de meeste van de circa 700 Iraakse vliegtuigen nog intact zijn, omdat ze niet zijn ingezet. Het ontbreekt de Irakezen aan radarcoordinatie die op de eerste dag al was vernietigd. De radaractiviteit in Irak is sinds het begin van de oorlog met 95 procent verminderd. De Irakezen schakelen ook opzettelijk radar uit om zich niet te verraden.

De bombardementen gaan zich nu meer richten op de luchtafweer en op de troepen. De verwijdering van de luchtafweer maakt het mogelijk voor vliegtuigen om lager te vliegen en nauwkeuriger te bombarderen.

Pag. 6: .

Aanvoerlijnen nu doelwit .

De bombardementsschade aan troepen valt moeilijker te beoordelen dan bij strategische doelen als installaties, fabrieken en gebouwen. De Iraakse troepen verspreiden zich en verbergen zich voor bombardementen. Tanks zijn ook moeilijk te vernietigen. “Je weet niet hoe ze het maken tot ze zich gaan bewegen en op de radio gaan praten”, zei Powell.

Volgens Powell zijn produktiefaciliteiten voor kernwapens en voor chemische wapens vernietigd. Er zijn nog wel chemische wapens in bunkers. Hij ontkende dat er een fabriek voor babymelk was vernield. Volgens hem ging het om een front voor een fabriek van chemische wapens. De woordvoerder van het Witte Huis zei zelfs dat een verslag van de televisiezender CNN over de babymelkfabriek “onze regering schaadt”. “Alle berichten die uit Bagdad komen zijn in feite van de Iraakse regering”, zei hij.

De Amerikaanse regering heeft beloofd een Israelisch verzoek om extra hulp van dertien miljard dollar over vijf jaar “ernstig te overwegen”. Nu krijgt Israel drie miljard dollar per jaar. In het Congres werd het Israelische verzoek met scepsis bezien omdat de financiering van de oorlog zelf onduidelijk is.