Volleybalduel met wrange bijsmaak

DURRES , 24 jan. - Als de bus met de volleybalploeg van de Nederlandse kampioen bij de vrouwen, Avero, in het eerste Albanese dorp na de grens een groepje kinderen passeert, steken die drie vingers van de rechterhand omhoog en maken links met duim en wijsvinger een nulletje.

Het is hun optimistische prognose over de Europese bekerwedstrijd tegen hun favoriet Dinamo. Maar frappant is vooral dat het groepje met grote zekerheid weet dat Avero zich bevindt in die bus. De volleybalploeg is kennelijk het enige buitenlandse gezelschap dat zich bevindt tussen de Joegoslavische grens en de havenstad Durres, dat weet een kind.

Diepe armoede dringt zich op aan het volleybalteam gedurende die busreis tot aan het eind van het verblijf. Bestrating, huizen, kleding en gedrag ademen armoede. De economie van Albanie is een catastrofe, dat zegt de leider van de pas erkende democratische partij Sali Berisha en iedere student waarmee de Nederlanders in contact komen zegt het hem na. Optimisme is er alleen over de uitslag van die volleybalwedstrijd die live wordt uitgezonden op de televisie. En ook dat ten onrechte. Dinamo wordt met 3-1 (15-10, 4-15, 12-15, 4-15) geklopt. En Avero bereikt de finalegroep van vier die in het weekeinde van 22 februari in Zagreb wordt afgewerkt.

Het fanatieke publiek draagt de nederlaag gelaten. Vanuit diepe bewondering voor de representanten van het vrije Westen. Een set lang hebben ze zich oorverdovend achter hun ploeg geschaard, maar als Avero het heft in handen neemt, wordt het stil in de zaal. Het fanatisme maakt plaats voor het fatalisme dat ook werd aangetroffen bij de grensovergang. De koffers moesten nog wel open, maar naar de inhoud werd door de douaniers nauwelijks gekeken. Het hele gezelschap fotografeerde naar hartelust op en rond de grenspost, een cameraploeg van RTL4 maakte uitvoerig opnamen en ondanks de verbodsbordjes liet de grensbewaking het maar zo. Acht schrijvende journalisten telde het Nederlands gezelschap, van wie zes onder valse vlag, want slechts twee sportjournalisten mochten Avero formeel vergezellen. Geheimzinnigheid was echt overbodig. Snel moet de begeleidende Albaniers duidelijk zijn geweest hoe de werkelijke situatie was, ook hier geen reactie.

MURW

Albanie is murw, dat kan zelfs worden vastgesteld door een sportteam dat alleen maar is geinteresseerd in de plaatsing voor de Europese volleybalfinale. Plichtmatig werd het gezelschap gewezen op de bezienswaardigheden van het land. Daartoe behoorde een trotse opsomming van de in verblijfplaats Durres gevestigde industrie. Zonder enig besef van de keerzijde van die activiteit waarop die in milieubewustzijn getrainde Nederlanders zijn gespitst. Gisterochtend werd de treurige situtatie van de grootste haven van Albanie onderstreept via een blik vanaf het zonnige terras van hotel Adriaticu aan het strand buiten de stad. De ochtendmist boven Durres was pikzwart.

Gedurende de onrusten van de laatste tijd is het relatief rustig gebleven in de havenstad. De meeste inwoners werken in ploegendiensten voor de scheepvaartindustrie, op de Enver Hoxha-werf. Die ploegendiensten leiden ertoe dat zich de gehele dag veel mensen op straat bevinden aldus de begeleiders gedurende een wandeling door de stad. Veel grote flatgebouwen met roestige televisieantennes op de daken. De bevolking flaneert of voert lange gesprekken waarbij de betrokkenen soms in hurkzit er hun gemak van nemen. Cafe's en koffiehuizen kennen een hoge bezettingsgraad. De buitenlanders worden nieuwsgierig bekeken, maar nauwelijks aangesproken op grond van de taalbarriere. Die grens geldt alleen niet voor studenten van wie er sommigen speciaal uit Tirana naar hotel Adriaticu reisden.

Opwinding ontstaat pas in Durres als 's middags het uur van de wedstrijd nadert. Op een afstand gehouden door de politie staan duizenden bewoners die geen kaartje hebben bemachtigd te kijken naar de aankomst van hun Nederlandse tegenstander. Binnen is het een heksenketel. Althans gedurende de korte tijd dat het geloof in de eigen ploeg aanwezig is.

    • Onze Erik Oudshoorn
    • Hidde van der Ploeg