Vluchtelingen keren terug naar Albanie

ATHENE, 24 jan. - Drieduizend Albanezen, die deze maand naar Griekenland zijn gevlucht, zijn de afgelopen dagen naar hun land teruggekeerd; volgens de Griekse autoriteiten is dat op vrijwillige basis gebeurd.

Het Albanese partijblad, Zeri i Popullit, maakte gisteren melding van de terugkeer van 1150 vluchtelingen op maandag en 1800 vluchtelingen op dinsdag. Het bericht werd later in Athene bevestigd. Daar werd gezegd dat de regering bussen ter beschikking heeft gesteld van de Albanezen die terug willen. Ook wees men er in Athene op dat de Griekse premier Mitsotakis tijdens zijn recente bezoek aan Tirana is verzekerd dat geen maatregelen zullen worden genomen tegen vluchtelingen die naar Albanie teruggaan.

Volgens de Griekse autoriteiten hebben sinds begin deze maand rond elfduizend Albanezen hun land verlaten; de meesten van hen maken deel uit van de Griekse minderheid in Albanie. 'Griekse' Albanezen maken echter een minderheid uit van degenen die terugkeren, zo is in Athene gezegd; de meeste terugkeerders zijn etnische Albanezen.

De terugkeer van drieduizend vluchtelingen betekent niet dat er een eind komt aan de massavlucht, zo hebben de Griekse autoriteiten laten weten. Voor de Griekse ambassade in Tirana verdrongen zich gisteren honderden Albanezen voor een visum voor Griekenland. Men gaat ervan uit dat de meesten in Griekenland zullen blijven. Er worden per dag vierhonderd visa verstrekt, maar de rij van wachtende Albanezen wordt niet kleiner.

Joegoslavie heeft gisteren drie Albanese vluchtelingen naar Albanie teruggestuurd; ze zouden tijdens hun vlucht twee Albanese grenswachten hebben gedood. (Reuter, AFP)