Verlies Portugal bevalt Michels wel

ATHENE, 24 jan. - Griekenland en Portugal, twee landen die bij Nederland zijn ingedeeld in de voorronden van het Europese kampioenschap, spotten gisteren met alle wetten van het internationale voetbal door voluit voor de aanval te kiezen.

In een boeiend duel hield het thuisland zich staande door met 3-2 te winnen. Het Nederlands elftal profiteerde van de onverwachte winst van Griekenland. De kansen op het bereiken van de eindronde in Zweden zijn door het resultaat van gisteravond voor Oranje sterk gestegen. Maar in het met 15.000 toeschouwers slecht bezette Olympisch stadion gaf bondscoach Michels, ondanks de kou aanwezig in Athene, een wat andere visie. “Voor ons blijft Portugal toch de belangrijkste tegenstander. De Portugezen hebben het meeste potentieel.”

Michels had zich vermaakt met het 'schoolvoetbal' dat Oranjes opponenten op de mat legden. “Wat het amusement betrof had ik voor de wedstrijd weinig verwachtingen en dan gebeurt dit. Het was een open slag. Iedereen deed maar wat. Er speelden zich onbegrijpelijke toestanden af, van organisatie was geen sprake.” Als vakman moet de bondscoach zijn geschrokken, als liefhebber beleefde hij een prima avond. “Dit soort dingen kan het voetbal zo leuk maken.” Toch wilde Michels Portugal, dat eerder in het toernooi Nederland versloeg (1-0), niet te vroeg afschrijven.

De ploeg van Artur Jorge speelde, waarschijnlijk als gevolg van de ruime zege van Nederland op Malta (8-0), ongekend offensief. In de basis stonden vier zeer aanvallende spelers. Rui Aguas, de fenomenabele dribbelaar Futre, de kleine Monegask Rui Barros en de verrassende jongeling Sousa van Benfica. Nadat Borbokis de score na acht minuten had geopend, viel de gelijkmaker na achttien minuten via Rui Aguas. Hij schoot raak in de rebound nadat Futre op de lat schoot.

Op dat moment leek Griekenland in te storten. In feite gebeurde dat ook. Alleen werd het, vreemd genoeg niet in doelpunten vertaald. Portugal werd een strafschop onthouden na een valpartij van Futre, Rui Barros kreeg van scheidsrechter Longhi in vrije positie geen voordeel, waarop hij wel recht had. Pas na een grotesk misverstand in de Griekse defensie maakte Futre 2-1.

Wat zich daarna afspeelde was in strijd met alle voetbalwetten. Griekenland rende naar voren als een pupillenelftal. Van enig overleg in de verdediging was geen sprake. Portugal, geheel tegen zijn gewoonte in vaak spelend met vier, vijf man voor de bal, kreeg kansen om van te dromen. De Grieken echter maakten gelijk met een doelpunt dat niet was na te vertellen. Voor het doel van Portugal sprong de bal alle kanten op. “Het gekke was”, zei Michels, “dat de bal steeds weer voor de voeten van een Griek terecht kwam.” Uiteindelijk scoorde Manolas, daarmee zijn eerdere fout goedmakend, 2-2. Portugal bleef echter het accent op de aanval leggen. Het doelpunt viel daardoor aan de andere kant. Dimitriadis mikte de bal op het hoofd van Tsalouhidis, die beheerst inkopte (3-2).

Michels: “Dit is voor ons natuurlijk een uitstekend resultaat. Griekenland is weliswar nog in de race maar qua potentieel sla ik Portugal toch hoger aan. Het is belangrijk voor ons dat uitgerekend die concurrent hier twee punten heeft laten liggen.”