Twee patriots in Turkije afgevuurd, alarm was vals

DEN HAAG, 24 jan. - De Nederlandse Patriot-eenheden in Oost-Turkije hebben vanochtend twee Patriot-luchtverdedigingsraketten afgevuurd.

De Patriots werden afgevuurd nadat op de radar inkomende raketten waren gesignaleerd. Later bleek het een vals alarm en werden de raketten, een hoog in de lucht en een dichterbij, vernietigd. Een Turkse chauffeur raakte licht gewond door rondvliegend materiaal. De fabrikant van de Nederlandse Patriot-eenheden zal bij het onderzoek dat de luchtmacht instelt worden betrokken.

Na het incident eergisteren waarbij een Amerikaanse Patriot werd afgevuurd op Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die terugkeerden van een missie boven Irak en waarbij de Patriot in de lucht werd vernietigd, heeft de kapitein J. a Campo van de Nederlandse luchtmacht in Diyarbakir verklaard dat het onwaarschijnlijk is dat het Patriot-systeem vanzelf een raket afvuurt. Het bedienend personeel moet bepalen of het inkomende vliegtuig ook een doel is.

Hij gaf aan dat bij inkomende raketten het doel veel moeilijker te bepalen valt. Bij een vliegtuig hebben de manschappen van de wapen-eenheid enkele seconden om te reageren. Bij een raket is die tijdsduur nog korter. Daarom, aldus a Campo, schiet een Patriot-systeem automatisch bij nadering van een object met de kenmerken van een raket zoals vlieghoogte, snelheid en baan. Het bedienend personeel kan te allen tijde ingrijpen. De commandant van de Nederlandse geleide wapen-eenheden in Diyarbakir heeft bepaald dat alleen bedienend personeel de wapens mag afvuren. Volgens de luchtmacht zit er in het Nederlandse systeem een fout in de software.