Theunisse in Tour

Gert-Jan Theunisse kan dit jaar met de TVM-ploeg aan de Tour de France deelnemen.

De arbitragecommissie van de internationale wielerunie (UCI) heeft de schorsing die de wielrenner naar aanleiding van drie dopinggevallen in twee jaar kreeg opgelegd, teruggebracht tot 1 jaar. De straf loopt op 12 juni af. Theunisse werd aanvankelijk gestraft van 13 juni 1990 tot 31 december 1991. De strafvermindering is gebaseerd op juridische gronden. Hij is alleen geschorst voor zijn vergrijp tegen de dopingregels in de Waalse pijl, vorig jaar april. De tweede overtreding, in de Subida a Arrate in juni, viel binnen de schorsingperiode van een jaar en kan daarom niet als een 'positief' geval worden gezien. Het verweer over de medische aspecten van Theunisse vond geen gehoor. Dat houdt in dat renner en zijn bijstandsteam van juristen en hormoondeskundigen het UCI-college niet hebben kunnen overtuigen dat zijn testosteron-epitestosteron van nature afwijkt. Dat betekent dat Theunisse op de eerstvolgende dopingcontrole weer 'positief' kan worden bevonden. Professor Thijssen, de Utrechtse endocrinologg (hormoondeskundige), die Theunisse onderzocht, zal doorgaan met zijn onderzoek naar afwijkende hormoonhuishoudingen.