Tegenactie lijkt niet op til; Eerste Scud boven Israel neergehaald

TEL AVIV, 24 jan. - Voor het eerst is in het Israelische luchtruim met Amerikaanse Patriot-raketten een Iraakse Scud-raket vernietigd. Dat gebeurde gisteravond in de nabijheid van Haifa.

Nadat dinsdagavond nog een Iraakse raket in Tel Aviv was ingeslagen, waarbij tegen de honderd gewonden vielen en drie bejaarden als gevolg van een hartaanval overleden, heeft de nu ook in Israel bewezen effectiviteit van de Patriot de bedrukte bevolking opgelucht.

Hoewel Israel vasthoudt aan het in oorlogtoestand heilige principe van zelfverdediging zijn er duidelijke aanwijzingen dat Jeruzalem op dit moment geen spectaculaire vergeldingsactie tegen Irak zal ondernemen. Het is echter niet uitgesloten dat Israel op een stille, onconventionele manier opereert tegen de mobiele lanceerinrichtingen van de Scud-raketten in West-Irak van waaruit Israel voortdurend onder vuur wordt genomen.

Gisteravond omstreeks tien uur loeiden de sirenes weer. Radio Israel gaf de bevolking opdracht met spoed de veiligheidskamers in te gaan en de gasmaskers op te zetten. Tot dusverre duurde het vervolgens ongeveer twee minuten voordat de op Israel afgeschoten Iraakse raket insloeg. Nu bleef het gerommel van een ontploffing in het stadsgebied van Tel Aviv achterwege. Ook de knallen van de Patriot-raketten werden niet gehoord. Een half uur na het alarm kondigde de legerwoordvoerder aan dat het gevaar was geweken. “Patriots hebben de Scud neergehaald”, zei hij.

De scherven van de boven Haifa ontplofte Scud hebben wel in een wijde omtrek flinke materiele schade aan woningen aangericht. Ramen werden verbrijzeld en in daken werden gaten geslagen. Ook in de omgeving van Haifa liggende Arabische dorpen liepen schade op. De legerwoordvoerder maakte geen melding van gewonden. Dankbare inwoners van Haifa hebben vanmorgen een kist champagne gestuurd naar de Amerikaanse bemanning van de Patriot-batterij die gisteravond de Iraakse raket uit de lucht schoot.

Militaire kringen in Tel Aviv zeiden gisteren dat de Scud-raket van dinsdag wel door een Patriot-raket is geraakt. De Patriot vernietigde de in de staart van de raket geplaatste motor. De wapenkop werd weliswaar van koers gebracht maar sloeg toch in een woonwijk in Tel Aviv in. [Volgens de voorzitter van de Amerikaanse verenigde chefs van staven, generaal Colin Powell, hadden Israelische militairen deze Patriot-raket afgeschoten.]

Pag. 6: .

Scud in Israel vernietigd .

De Amerikaanse bemanning was op dat moment bezig een technisch probleem te regelen.]

Minister van defensie Moshe Arens zei gisteren dat Israel tot actie zal overgaan, maar koelbloedig en met verstand te werk moet gaan. De Jerusalem Post meldt vandaag dat premier Yitzhak Shamir gisteren opnieuw heeft besloten van een aanval op Irak af te zien. Shamir heeft begrip voor het Amerikaanse argument dat Israelisch ingrijpen de Amerikaans-Arabische coalitie in gevaar kan brengen. Hij is ook gevoelig voor de complimenten van president Bush voor Israels terughoudendheid onder zeer moeilijke omstandigheden.

Israelische regeringswoordvoerders en de media melden nadrukkelijk dat Israels imago in de Westerse wereld, in het bijzonder in de VS, door het incasseren van de Iraakse raketaanvallen terwille van de anti-Iraakse coalitie enorm is verbeterd. Dat wordt waardevolle winst genoemd, die Israel nog van pas kan komen bij het diplomatieke touwtrekken als de oorlog voorbij is.

Omdat in Jeruzalem en door de Israelische bevolking bovendien wordt ingezien dat de geallieerde luchtmachten “ons werk doen”, zoals hier wordt gezegd, kan premier Shamir het uitblijven van een spectaculaire Israelische wraakactie - een natuurlijke Israelische reflex - gemakkelijk aan zijn volk uitleggen.

Hoofdartikelen in de Israelische pers ondersteunen de afgelopen dagen het aanhouden van een 'low profile' in de Golfoorlog.

Yediot Ahronot, Israels grootste krant, merkt vandaag in een hoofdartikel op dat het succes van de Patriot van gisteravond tegen de Scud het de regering gemakkelijker maakt te beslissen tussen “ingehoudenheid en het toebrengen van een verschrikkelijke klap tegen Irak”.

Een vandaag door de Jerusalem Report gepubliceerde opiniepeiling wijst uit dat 46 procent van de Israeliers tegen een tegenaanval op Irak is en 34 procent denkt dat het ook niet zal gebeuren.

    • Salomon Bouman