Sovjet-leger bezet opnieuw gebouw Vilnius

MOSKOU, 24 jan. - De sluipende militaire bezetting van gebouwen in Litouwen gaat door. Gistermiddag heeft een eenheid van ongeveer twintig Sovjet-militairen een papieropslagplaats aan de rand van de hoofdstad Vilnius overgenomen.

Ze werden begeleid door twee vertegenwoordigers van de Moskou-getrouwe communistische partij van Litouwen die het gebouw voor hun organisatie opeisten.

De bezetting ging zonder geweld gepaard. De werknemers van het bedrijf, dat volgens een woordvoerder van president Vytautas Landsbergis de drukkerijen voorziet van papier, boden geen weerstand. Volgens de twee communistische fucntionarissen was de actie van het leger een logisch gevolg van een decreet van president Gorbatsjov waarin onder andere de bescherming van de eigendommen van de CPSU en aanverwante organisaties is vastgelegd.

De actie van gisteren is niet de eerste speldeprik die het Sovjet-leger in Litouwen heeft utgedeeld sinds de gewelddadige bestorming van de televisietoren ruim tien dagen geleden. In de dagen daarna namen eenheden van de Sovjet-krijgsmacht al kleinere gebouwen in. Alleen het parlement is tot nu toe ongemoeid gelaten.

De Opperste Sovjet van Litouwen heeft gisteren unaniem - de Moskou-getrouwe communisten, ongeveer tien procent van de volksvertegenwoordiging, laten al weken verstek gaan - geeist van de Sovjet-Unie dat aan deze voortschrijdende bezettingstactiek een einde komt. Het leger moet alle gebouwen die wederrechtelijk zijn ingenomen ontruimen. Tot zover onze correspondent.

In Washington heeft het Huis van Afgevaardigden unaniem een beroep gedaan op de regering, te overwegen de hulp aan de Sovjet-Unie te staken naar aanleiding van het gebeurtenissen in Letland en Litouwen. Ook een groep invloedrijke senatoren heeft daartoe een oproep gedaan; volgens de senatoren moeten ook kredietgaranties voor export naar de Sovjet-Unie worden ingetrokken en moet het overleg met Moskou over de invoering van Westerse technologie in de Sovjet-economie met onmiddellijke ingang worden gestaakt. Een lid van de groep senatoren, de Republikein Alfons D'Amato, eist verder dat de topontmoeting tussen de presidenten Bush en Gorbatsjov, die voor volgende maand op het programma staat, wordt uitgesteld. (AFP)

    • Hubert Smeets