Sint neemt alsnog afstand van de PLO

DEN HAAG, 24 jan. - PvdA-voorzitter Sint heeft gisteravond afstand genomen van de PLO.

Tijdens een tv-uitzending van de KRO zei ze dat PLO-leider Yasser Arafat zich “buiten de werkelijkheid” plaatst door Saddam Hussein te steunen.

Zij meent tevens dat Saddam Hussein de PLO “misbruikt” om een islamitische opstand tegen Israel en het Westen te veroorzaken. De PvdA-voorzitter maakte wel onderscheid tussen Arafat en de PLO; zij vroeg zich af of Arafat nog wel het Palestijnse volk vertegenwoordigde.

Vorig jaar zomer bezocht Sint Arafat in Tunis. Toen al was haar duidelijk dat Arafat Saddam Hussein zou steunen, zo zei ze gisteravond. De PvdA was er tot nu toe voorstander van dat Nederland de PLO zou erkennen als de belangrijkste politieke vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Israel zou de Palestijnse rechten moeten erkennen en zich terugtrekken uit de bezette gebieden. De PvdA vindt ook dat alle partijen in het Midden-Oosten moeten afzien van het gebruik van geweld.