Reorganisatie Philips treft Westeuropese vestigingen

ROTTERDAM, 24 JAN. Bij de Philips-vestigingen in Europa verdwijnen, voor zover nu bekend, 24.000 van de 156.000 arbeidsplaatsen in het kader van reorganisatie Centurion.

Dat is gisteren duidelijk geworden tijdens een bijeenkomst van de Europese Metaalbewerkers Bond EMB.

Vakbondsbestuurders uit diverse Europese landen presenteerden daar de totaal-cijfers voor hun eigen land. De vertegenwoordigers uit Portugal, Zweden en Noorwegen presenteerden nog geen gegevens.

In Nederland verdwijnen volgens deze telling 8.500 van de 52.600 arbeidsplaatsen bij Philips in het kader van de efficiency-campagne. Tengevolge van een eerdere ingreep bij de produktdivisies componenten en informatiesystemen werden bij Philips in Nederland al 1.900 arbeidsplaatsen geschrapt.

Uit de cijfers kan worden afgeleid dat operatie Centurion vooral West-Europa treft. President J. Timmer kondigde eind vorig jaar aan dat er door Centurion wereldwijd 35.000 tot 45.000 banen verdwijnen.

De Europese vakbond blijft aandringen op Europees overleg met Philips, hetgeen het bedrijf tot nu toe heeft geweigerd. Uit een vergelijking van de sociale plannen die met de nationale Philips-directies overeen zijn gekomen, blijkt dat er grote verschillen onstaan in de behandeling van Philipswerknemers. Zo krijgen Philips-werknemers in Italie een premie bij vrijwillig vertrek.