Plan 50 mld Lubbers verbaasd CDA en PvdA

DEN HAAG, 24 jan. - De regeringspartijen CDA en PvdA hebben “verbaasd” gereageerd op de “proefballon” van premier Lubbers een belastingheffing in te stellen op het vermogen van pensioenfondsen voor een bedrag van 50 miljard gulden.

Dit bedrag zou kunnen worden gebruikt om de staatsschuld terug te brengen naar ongeveer 250 miljard gulden, waardoor de renteverplichtingen van het rijk zouden kunnen verminderen met 3 a 4 miljard gulden per jaar. “Het is een eervol streven van de premier om de rentelasten te verminderen”, meent mr. Th. O. Vreugdenhil, fiscaal-specialist van het CDA, “maar niet via deze boekhoudkundige maatregel”. Door dit soort “proefballonnen” worden de besprekingen over de tussenbalans, waarbij het rijk voor een bedrag van 17 miljard gulden moet bezuinigen, “er niet makkelijker op”, aldus Vreugdenhil.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wacht eerst een kabinetsbesluit af voordat ze een oordeel geeft over het plan van premier Lubbers.

De maatregel zou volgens de CDA'er Vreugdenhil betekenen dat je met met belastinginkomsten “gaat schuiven”. Het vermogen van de pensioenfondsen zou worden afgeroomd door de belastingheffing (de zogenoemde voorheffing). De staat krijgt dan extra geld binnen, maar hier staat tegenover dat de pensioenuitkering niet (of minder) worden belast. De staat krijgt dan minder geld binnen in de toekomst.

“En het hele stelsel van premieheffing voor pensioenen moet op de heling”, aldus Vreugdenhil. De CDA'er ziet een groot voordeel: de belastingvlucht neemt af. Gepensioneerden zouden over hun pensioen geen (of minder) belasting gaan betalen.