Pauselijke solidariteit Israelische slachtoffers

ROME, 24 jan. - Na felle kritiek dat hij niet had gereageerd op eerdere raketaanvallen op Israel heeft paus Johannes Paulus II gisteren zijn “solidariteit” uitgesproken met “degenen die in de staat Israel lijden onder de afkeurenswaardige bombardementen van de afgelopen dagen”.

De paus zei dit in een korte, van papier voorgelezen verklaring aan het einde van zijn wekelijkse audientie. Hij vervolgde: “Op dezelfde manier ben ik dicht bij de bevolkingen van Irak en de andere betrokken landen, die ook worden onderworpen aan verschrikkelijke beproevingen.”

Eerder deze week hadden joodse organisaties en politici van verschillende partijen er hun verontwaardiging over uitgesproken dat de paus in zijn oproepen tot vrede niet met zoveel woorden gewag had gemaakt van de Scud-raketten die Irak op Israel heeft afgevuurd.

Drie Italiaanse parlementariers hebben hierna de regering verzocht druk uit te oefenen op het Vaticaan om de staat Israel te erkennen. Inmiddels hebben vijftig andere afgevaardigden dit initiatief ondersteund. Erkenning van Israel door het Vaticaan zou volgens hen kunnen helpen bij pogingen een duurzame vrede tot stand te brengen in het Midden-Oosten.

Vertegenwoordigers van het Vaticaan hebben vorige maand op een ontmoeting met een joodse delegatie herhaald dat de bezetting door Israel van de westelijke Jordaanoever en de onduidelijkheid over Israels grenzen erkenning door het Vaticaan in de weg staan.

Verscheidene politici hebben gisteren in boodschappen aan de Israelische ambassade of aan de rabbijn van Rome de raketaanvallen op Israel veroordeeld. De Italiaanse regering zei wel te hopen dat Israel opnieuw niet zal reageren op de “provocaties”. Premier Andreotti herhaalde dat direct na het einde van de Golfoorlog een Midden-Oostenconferentie moet beginnen waarop ook het conflict tussen Israel en de Palestijnen moet worden opgelost, omdat “de Verenigde Naties niet met twee maten kunnen blijven meten”.

Minister van buitenlandse zaken De Michelis heeft gezegd te vrezen dat Israel “een politieke prijs” vraagt voor zijn niet-reageren en dat “het Palestijnse volk die opnieuw moet betalen”.

    • Marc Leijendekker