Ontwerp voor 'boogbrug' in Rotterdam

ROTTERDAM, 24 jan. - Rotterdam heeft een derde variant aangeboden gekregen voor een nieuwe 'stadsbrug' tussen het stadscentrum en de Kop van Zuid.

Het gaat om een 'boogbrug', door Carel Weeber ontworpen in opdracht van directeur R. Lubbers van Hollandia Kloos. Dit is het derde ontwerp voor een stadsbrug dat Lubbers op eigen initiatief laat maken.

De gemeente heeft onlangs opdracht gegeven twee eerdere ontwerpen uit te werken: de 'vierstokkenbrug' van architect Maarten Struijs van de Dienst Gemeentewerken en de 'harp' met een geknikte pyloon van de Amsterdamse architect Ben van Berkel.

De stalen boog van Weebers brug is 372 meter breed, ruim tachtig meter breder dan de door Hollandia Kloos gebouwde Van Brienenoordbrug. De uiteinden zijn gespleten, waardoor zij op poorten lijken. Voorbij het Noordereiland, dat van een verankeringspunt gevrijwaard blijft, ligt het beweegbare brugdeel. Volgens Hollandia Kloos kan de brug worden gebouwd voor de 300 miljoen gulden die de gemeente heeft begroot.

Door de verlichting tussen de kabels in het ondervlak van de boog hoeven er geen lichtmasten op het wegdek te worden geplaatst. Zelfs de kleuren van de brug zijn voorzien: de buitenkant moet groen worden, de binnenkant wit.