Onrust bij Arabieren groeit door oorlog

DEN HAAG, 24 jan. - Onder mensen van Arabische afkomst in Nederland neemt de onrust als gevolg van de oorlog in de Golf toe.

In een radioprogramma voor Marokkanen reageerden gisteren in korte tijd 250 mensen die zich in sommige gevallen bedreigd, angstig of in het nauw gedreven voelden.

Een Tunesische man, die het afgelopen weekeinde in het centrum van Den Haag op straat ruzie kreeg over de Golfoorlog, brak zijn been toen hij op de vlucht sloeg.

In Eindhoven, Tilburg en Den Bosch zijn volgens een woordvoerder van het Nederlands Centrum voor Buitenlanders (NCB) brieven verspreid tegen de aanwezigheid van islamieten in Nederland. In de brief, die is gericht aan 'Islamitische Extremisten', staat onder meer: “Dit is de druppel. Jullie hebben eindelijk je zin. Er is een voor jullie 'heilige oorlog' uitgebroken. Wij vinden, dat zowel Irak als andere Islamieten, die menen dat de wereld naar hun poppen moet dansen, maar eens met harde middelen de kop ingedrukt moet worden.”

De brieven zijn ondertekend door de 'Anti-Islamitische Beweging'. Het meldpunt discriminatie in Den Bosch heeft bij de politie in die plaats aangifte gedaan en de zaak is in onderzoek. “Wij weten niet op welke schaal deze brieven zijn verspreid. We hopen dat het bij deze ene brief blijft en dat er sprake is van een incident”, aldus de woordvoerder van het meldpunt.

Vooral in de oude stadsvernieuwingswijken in de grote steden loopt de spanning op. “Voor zover ons bekend is het in Nederland nog niet tot openlijke conflicten gekomen, maar mensen van Arabische afkomst voelen zich angstig en gaan discussies uit de weg”, aldus de woordvoerder van het NCB.

“Kinderen worden op school voor Saddam Husseintje uitgescholden en ook op het werk hebben buitenlandse werknemers last van scheldpartijen.” Volgens deze woordvoerder zou een Marokkaanse werknemer bij een metaalbedrijf in Den Bosch zijn geschorst in verband met voortdurende discussies en ruzies over de Golfoorlog op de werkvloer.

“We roepen de mensen op verstandig te blijven en niet alle mensen van Arabische afkomst over een kam te scheren”, zegt M. Achahboun die als migrantenopbouwwerker in de Haagse wijken Schilderswijk en Laakkwartier werkt. “Buitenlandse mensen kunnen zich moeilijk verdedigen omdat ze vaak de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn. Marokkanen mijden de koffiehuizen en gaan niet meer in groepjes over straat.”

Achahboun heeft al verscheidene bijeenkomsten voor Marokkanen georganiseerd om over de situatie en de oorlog te praten. “Op die bijeenkomsten adviseer ik de mensen geen risico's te nemen en zich terughoudend op te stellen. De mensen zijn angstig en verward.”

De Tunesische man die in Den Haag zijn been brak volgt dit advies in elk geval op. “Ik wil niet met mijn naam in de krant en ik ga voortaan discussies uit de weg. Ons land is tegen de inval van Irak in Koeweit. Maar we zijn ook tegen de aanwezigheid van geallieerde troepen in het Midden-Oosten. Maar die mening houd ik voortaan voor me.”

    • Henk Kool