Oliemarkt stabiliseert zich beurzen trekken fors aan

ROTTERDAM, 24 JAN. In de olietermijnhandel heerst sinds enige dagen vertrouwen dat de oorlog in de Golf niet zal leiden tot een belangrijke verstoring van de toevoer van ruwe olie en brandstoffen.

Gisteren was de slotnotering voor een vat Noordzee-olie ('Brent') voor levering in maart al 1, 20 dollar gedaald vergeleken bij de hoogste waarde en vanochtend ging de prijs nog eens met ruim zestig dollarcent omlaag.

“Er is sprake van een heel rustige handel, de markt gedraagt zich afwachtend”, zei een termijnmakelaar in Rotterdam. De brandende olie-installaties in Koeweit en de berichten over aanvallen op Iraakse tankschepen in de Golf hebben nauwelijks enige invloed gehad. Per vat olie wordt nu ongeveer hetzelfde bedrag betaald als voor de invasie van Koeweit, begin augustus vorig jaar.

Gesterkt door het verbeterde vertrouwen op de beurzen van New York en Tokio, openden alle Europese beurzen vanochtend met een vaste stemming. Van de meeste aandelen trokken de beurskoersen flink aan. In verband met een artikel in deze krant over de voorgenomen fusie van Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank werd vanmiddag even na twaalf uur de handel in de aandelen van beide vennootschappen opgeschort. Vanochten was er nog een levendige handel in de fondsen. Nationale-Nederlanden boekte tegen de middag nog een winst van vijf dubbeltjes op een koers van 56, 60 gulden.

De koers van de dollar daalde vanochtend met 0, 3 cent tot fl. 1, 6745. Ook de goudprijs ging omlaag, met 2, 75 dollar tot 376, 50 dollar per ounce.