Novotna forceert met finaleplaats doorbraak in haar tennisloopbaan

MELBOURNE, 24 jan. - Jana Novotna heeft in Melbourne bij de Australische tenniskampioenschappen laten zien dat de zege op Steffi Graf in de kwartfinales niet op toeval berust.

De 22-jarige Tsjechoslowaakse bereikte vandaag haar eerste finale in een Grand-Slamtoernooi door de door zenuwen overmande Spaanse Arantxa Sanchez Vicario eenvoudig in twee sets (6-2 6-4) te verslaan.

Haar opponente in de finale is de Joegoslavische Monica Seles. De winnares van de Franse titel op Roland Garros, speelde een merkwaardige wedstrijd tegen de Amerikaanse Mary-Joe Fernandez. Seles won simpel de eerste set, maar sloeg in de tweede set werkelijk geen bal meer goed. Pas in de derde set kwam zij weer enigszins in haar spel. Toch diende zij eerst nog een matchpoint weg te werken voordat zij moeizaam haar vierde Grand-Slamfinale binnenstapte: 6-3 0-6 9-7.

De grootste overwinning voor een tennisser is niet zo zeer een topper te verslaan, maar de dag daarna ook nog op hoog niveau spelen. Jana Novotna behaalde vandaag daarom een dubbele triomf. Arantxa Sanchez Vicario bleek dusdanig door de zenuwen aangestoken, dat zij geen schim was van de speelster die eerder Gabriela Sabatini versloeg. “We waren beiden uiterst gespannen aan het begin van de wedstrijd, “ stelde Novotna. “Het verschil vandaag was dat ik die spanningen sneller kwijtraakte.” De Tsjechoslowaakse, die sind enige tijd wordt getraind en begeleid door de vroegere winnares van de Australische Open Hana Mandlikova, kon daardoor al in een vroeg stadium haar geliefde spel, aan het net, weer gaan spelen.

Minder last van zenuwen hadden de twee speelsters in de andere halve finale. Maar dat leverde niet echt veel beter tennis op. Seles, die tot nu toe in het toernooi slechts twaalf games in vijf wedstrijden uit handen had gegeven, stormde in de eerste set naar de winst: 6-3. Maar in de openingsgame van de tweede set gebeurde er iets opmerkelijks. Seles sloeg geen bal meer goed. Fernandez, finaliste in 1990, hoefde weinig te doen om de stand in evenwicht te brengen. “Ik voelde mij al erg moe voordat ik aan de wedstrijd begon”, stelde de 19-jarige Joegoslavische. “In de tweede set had ik opeens absoluut geen fut meer mij te bewegen.” Hetzelfde gebeurde de nummer twee van de wereld bij een voorsprong van 3-0 in de beslissende derde set. “Toen begon ik eveneens opeens heel slecht te bewegen.”

Het grote verschil was echter dat Seles op belissende momenten over de sterkste zenuwen beschikte. Fernandez kwam wel via de winst van vier games op 4-3, maar slaagde er niet in een beslissing te forceren. Toch kreeg Fernandez de mogelijkheid de wedstrijd te beslissen. Op 6-5 kreeg zij op de opslag van de Joegoslavische een matchpoint. Seles redde zich, mede omdat Fernandez op dat punt tegen haar natuur inging en net iets teveel risico nam. Drie games later liet Seles zien dat zij wel weet hoe een wedstrijdpunt te benutten. Haar eerste, in de vijftiende game, was voldoende. Met 9-7, en na ruim twee uur en 30 minuten spelen, bereikte zij voor de vierde keer een Grand Slam-finale. De weg naar de positie van nummer een van de wereld lijkt nu helemaal open te liggen voor haar. (Reuter-ANP)