Lyonnais wint, Kemira verliest

De Britse monopolie- en fusiecommissie (MMC) gaat akoord met de aankoop van een belang van 45 procent in Woodchester Investments door de Franse staatsbank Credit Lyonnais.

Vorig jaar juli gaf de Britse regering te kennen dat zij alle overnemingen van Britse ondernemingen door bedrijven die geheel of gedeeltelijk in handen zijn van buitenlandse overheden nauwgezet zal onderzoeken. Destijds noemde de Britse minister van handel, Peter Lilley, een dergelijke vorm van overneming een “verkapte nationalisering”. Maar in dit geval laten de Franse autoriteiten het bestuur van Credit Lyonnais “een hoge mate van vrijheid”, aldus de Britten.

Het Finse concern Kemira mag daargentegen van de MCC de divisie stikstofhoudende kunstmeststoffen van ICI niet overnemen. De commissie achtte de vermindering van het aantal concurrenten op de Britse markt van drie tot twee belangrijker dan de positieve gevolgen voor het aantal arbeidsplaatsen. Bovendien zette de commissie vraagtekens bij de implicaties van het Finse staatsbelang in Kemira.