Kabinet houdt rekening met inzetten van Hawk-raket

DEN HAAG, 24 jan. - Het kabinet ziet op dit moment geen aanleiding voor beslissingen over een aanvullende militaire inspanning door Nederland in het Golfgebied, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De ministerraad is vanochtend kort bijeen geweest voor overleg over de situatie in de Golf.

In NAVO-kringen wordt met de mogelijkheid rekening gehouden dat de luchtverdediging van Turkije versterkt moet worden en patrouille-taken in de Middellandse Zee van de Amerikanen moeten worden overgenomen. Nederland zou naast de twee Patriot-eenheden voor luchtverdediging tegen vliegtuigen en raketten ook twee eenheden Hawk-raketten voor luchtverdediging kunnen sturen naar Turkije. Die eenheden zijn operationeel in Duitsland.

Voor patrouille-taken in de Middellandse Zee heeft Nederland al twee mijnenjagers ter beschikking gesteld. Zij maken deel uit van een permanent NAVO-eskader dat gewoonlijk op de Atlantische Oceaan en op de Noorzee oefent. Daarnaast houdt de marinestaf rekening met een taak voor Orion-verkenningsvliegtuigen in de Middellands zeegebied.

De Hawk is de voorganger van de Patriot. De luchtverdedigingsraket heeft een bereik van 35 kilometer en kan met een snelheid van 2800 kilometer per uur doelen raken tot vijftien kilometer hoogte. In vredestijd dienen bij een eenheid ongeveer 200 man. In 1974 werd het Hawk-systeem verbeterd maar het is niet computer gestuurd zoals de Patriot. Iedere eenheid beschikt over vier lanceerinrichtingen met in het totaal 48 raketten.

De NAVO heeft formeel nog niet om extra inspanningen van Nederland gevraagd. De regering houdt er rekening mee dat later vandaag of morgen een dergelijk verzoek kan worden gedaan.