Japan trekt 9 miljard extra uit voor oorlog

TOKIO, 24 jan. - De Japanse regering heeft vanmorgen officieel aangekondigd dat Japan nog eens 9 miljard dollar extra bijdraagt aan de geallieerde troepenmacht in de Golf.

Verder zullen, behalve burgervliegtuigen van Japanse luchtvaartmaatschappijen, ook militaire vliegtuigen van de Japanse Zelfverdedigingsmacht worden ingezet om oorlogsvluchtelingen te vervoeren van Amman naar Kairo.

Met de extra bijdrage van 9 miljard dollar komt Japan tegemoet aan de Amerikaanse wens dat Japan gedurende drie maanden een vijfde deel van de kosten van de operatie draagt. De oorlog kost de geallieerden ongeveer 500 miljoen dollar per dag.

Het is voor het eerst dat materieel en manschappen van Japans Zelfverdedigingsmacht worden uitgestuurd naar een gebied in oorlog. Het vereist een herziening van de Wet op de Zelfverdedigingsmacht die dit leger verbiedt buiten Japans landsgrenzen te opereren, behalve voor humanitaire hulpacties bij natuurrampen.

Premier Toshiki Kaifu moet deze beslissingen nog door het parlement zien te loodsen. De grote oppositiepartijen in Japan hebben zich zowel tegen de financiele bijdrage als tegen het uitzenden van vliegtuigen van de Zelfverdedigingsmacht gekeerd.

Een ander controversieel punt is de financiering. Deze hete kool laat Kaifu echter nog even in het vuur liggen. Pas na volgend jaar zullen de kosten via belastingheffingen worden doorberekend aan de Japanse burgers.

De Iraakse ambassadeur in Tokio heeft gisteren scherp geprotesteerd tegen de Japanse bijdragen aan de geallieerde strijd tegen de Iraakse bezetting van Koeweit. Volgens de ambassadeur, Rashid al-Rifai, zal Irak de Japanse militaire toestellen neerschieten die naar Jordanie komen om vluchtelingen op te halen. Burgervliegtuigen zouden geen gevaar lopen. De regering heeft, aldus de Iraakse ambassadeur, “het gehele Japanse volk tot vijand van Irak gemaakt”. (Reuter)

    • Elbrich Fennema