Irak bedreigt de Golfstaten en Turkije

NICOSIA, 24 jan. - Bagdad heeft dreigementen geuit in de richting van het buurland Turkije en de Golfstaten, die toestaan dat vanaf hun grondgebied luchtaanvallen op Irak worden uitgevoerd.

De Iraakse minister van informatie, Latif Nassif el-Jascem, liet via radio Bagdad weten: “Wij behouden ons het recht voor fel te reageren op het verraad van het land van Najd en Hejaz (Saoedi-Arabie) en de sjeikdommen aan de Arabische Golf, waar de raketten en de vliegtuigen van de openlijke Amerikaanse agressie staan opgesteld”. Het was voor het eerst dat Bagdad de Golfstaten bedreigde.

Irak heeft Turkije gezegd dat er een einde moet komen aan de luchtaanvallen door Amerikaanse vliegtuigen vanaf Turkse bases. Anders zal het land “volledig verantwoordelijk worden gesteld voor deze ongerechtvaardigde agressie”. Dat heeft de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, laten weten in een brief aan zijn Turkse collega Alptemocin. “U weet wat de consequenties kunnen zijn van dit gedrag”, aldus de Iraakse minister.

De NAVO heeft na de dreigementen aan het adres van Turkije de veiligheidmaatregelen in haar hoofdkwartier in Brussel verscherpt. De identiteit van de aanwezige personen en auto's die het terrein op wilden, werden strenger gecontroleerd. (Reuter)

Pag. 6: Brief als een raket