'In Irak zijn nog rond honderd adviseurs SU'

LONDEN, 24 jan. - In Irak bevindt zich nog een aantal militaire adviseurs uit de Sovjet-Unie, die de Iraakse militairen helpen bij het bedienen van modern Sovjet-wapentuig.

Dat heeft de BBC-radio vandaag gemeld. De BBC baseert zich op informatie afkomstig van het Amerikaanse ministerie van defensie.

Moskou heeft eerder gemeld alle militaire adviseurs uit Irak te hebben teruggetrokken en zich volledig te houden aan de resoluties van de Veiligheidsraad tegen Irak.

Volgens de BBC zijn er op het ogenblik nog rond honderd Sovjet-adviseurs in Irak. Ze zijn bij de terugtrekking van andere Sovjet-burgers - inclusief militair personeel - op vrijwillige basis achtergebleven om te helpen bij het onderhoud van luchtverdedigingssystemen en mogelijk ook de geavanceerde MiG-29, aldus de BBC.

Onze correspondent in Moskou voegt hieraan toe: Woordvoerder Vitaly Tsjoerkin van het Sovjet-ministerie van buitenlandse zaken wil niet ingaan op de beschuldigingen. Volgens Tsjoerkin zijn er 41 Sovjet-burgers in Bagdad; ze werken in de diplomatieke dienst van de ambassade in Irak. “Het zou me zeer verbazen als zij nu nog contact zouden hebben met de militaire leiding van Irak”, aldus Tsjoerkin.