'Gevangen piloten nu op strategische plaatsen'

NICOSIA, 24 jan. - Irak heeft gevangengenomen geallieerde piloten en navigators overgebracht naar strategische plaatsen.

Volgens het militaire bulletin nr. 17, dat werd voorgelezen voor radio Bagdad, is “een aantal piloten van de Amerikaanse vijand gevangengenomen en verdeeld over strategische plaatsen”. Eerder deze week verklaarde een Iraakse militaire woordvoerder dat het gaat om twintig militairen. De Irakezen zeggen inmiddels weer een piloot van een Britse Tornado gevangen te hebben genomen. Het betreft Robert James Stewart, die volgens het Britse ministerie van defensie sinds zaterdag wordt vermist. Volgens radio Bagdad is zijn Tornado in de buurt van de havenstad Basra neergeschoten. Irak zegt in totaal twintig piloten en navigators gevangen te hebben genomen, terwijl de geallieerden 24 militairen als vermist hebben opgegeven. Het Westen heeft het overbrengen van krijgsgevangenen naar strategische doelen omschreven als “een oorlogsmisdaad”

Irak heeft op zijn beurt de Amerikaanse president “een oorlogsmisdadiger” genoemd en opnieuw vraaggesprekken met geallieerde piloten via de televisie uitgezonden, zo meldt radio Bagdad. Jeffrey Zaun, een Amerikaanse marinepiloot die al eerder op de Iraakse televisie verscheen, zou dit keer gezegd hebben: “Ik en andere piloten hebben gesproken over het belang dat de Verenigde Staten hebben om de oorlog te beginnen. We konden niets vinden. Dat was voor de oorlog. En nu vragen we ons af of het Amerikaanse bloed zo goedkoop is in de ogen van onze regeringsfunctionarissen. Onze verliezen waren heel groot. En ik kan u zeggen dat dit een van de belangrijkste redenen is van de oorzaak van de angst van de Amerikaanse piloten om aanvalsvluchten uit te voeren op de Iraakse defensie. We spraken met elkaar en we waren van oordeel dat Irak een van de beste luchtafweersystemen heeft en dat het verlies aan vliegtuigen door deze systemen heel groot is en dat leidde tot bezwaren bij de Amerikaanse piloten om in dit conflict betrokken te raken. Ik kende de kracht van de technologie van de Iraakse luchtmacht en defensie - ik was heel, heel blij, dat ik in leven ben gebleven.”

Westelijke functionarissen en vertegenwoordigers van het Rode Kruis hebben het gebruik van krijgsgevangenen voor oorlogsdoeleinden een schending van de conventies van Geneve genoemd.

De Iraakse ambassadeur Al-Falaki in Den Haag is gisteren op het ministerie van buitenlandse zaken ontboden om een EG-protest in ontvangst te nemen over de manier waarop Irak de krijgsgevangenen behandelt. In de andere hoofdsteden van de EG is een identiek protest overhandigd. Directeur-generaal politieke zaken Van Walsum van het ministerie, die het protest overhandigde, maakte van de gelegenheid gebruik om ook de Iraakse aanvallen op Israel te veroordelen. (ANP, Reuter, AP)