Franse regering vreest interne gevolgen van oorlog in de Golf

PARIJS, 24 jan. - De Franse regering is bezorgd dat de oorlog in de Golf leidt tot spanningen in steden met grote aantallen Arabische immigranten.

Minister van onderwijs Jospin heeft gemeentebesturen en leiders van minderheden opgeroepen kalm te blijven.

Premier Rocard heeft de televisie verzocht geen excessieve aandacht te schenken aan incidenten die in verband staan met de Golfoorlog, die veel emoties bij Arabische immigranten veroorzaakt. Leiders van Arabische en joodse organisaties hebben hun leden eveneens tot kalmte gemaand.

Op scholen in de Parijse voorsteden hebben zich de laatste dagen incidenten voorgedaan tussen voor- en tegenstanders van de oorlog tegen Irak, waarbij soms messen werden getrokken. De Franse scholen hebben in totaal ongeveer een miljoen leerlingen die tot minderheden behoren, merendeels afkomstig uit de Maghreblanden. In totaal wonen in Frankrijk 3, 5 miljoen moslims.

De nationale federatie van onderwijs heeft schoolleiders opgeroepen “de actualiteit buiten de deur te houden om geen conflicten te riskeren over onderwerpen waarover volwassenen verdeeld zijn”.

Uit een vandaag gepubliceerde enquete blijkt dat zeven van de tien Fransen bezorgd zijn over de consequenties van het Golfconflict voor de betrekkingen met de moslims in eigen land. Hetzelfde geldt voor de Arabische immigranten die overigens veelal aarzelen partij te kiezen tussen Saddam Hussein, de Verenigde Staten en hun loyaliteit aan Frankrijk.

In Frankrijk bevinden zich ongeveer duizend Irakezen, onder wie 400 studenten die als aanhangers van Saddam Hussein worden beschouwd. Gisteren werden negentien Arabieren - tien Irakezen en de overigen afkomstig uit Marokko, Tunesie en Algerije - opgepakt, verdacht van banden met terroristische groeperingen. Veertien werden direct op een vliegtuig van Air France met bestemming Jemen gezet.

De uitgewezen Irakezen, onder wie enkele medewerkers van de Iraakse ambassade in Parijs, werden door de politie beschouwd als medewerkers van de geheime diensten van het regime in Bagdad die een rol zouden kunnen vervullen bij de organisatie van terroristische aanslagen.

Minister Joxe van binnenlandse zaken verbood enkele dagen geleden de verkoop van wapens nadat zich in het zuidoosten van Frankrijk een ware 'run' op wapenwinkels had voorgedaan. In de eerste dagen van de Golfoorlog werd hier ook op grote schaal gehamsterd. In Marseille sloten de Arabische winkels een dag, officieel 'uit respect voor de doden in de Golfoorlog' maar vooral ook uit vrees voor incidenten. In Lyon nam de politie 800 videocassettes in beslag met het lied 'Z'dam ya Saddam' ( Zet 'm op, Saddam) van een Algerijnse zanger.

In Parijs kwamen de afgelopen dagen tientallen valse bommeldingen bij de politie binnen. Een woordvoerder sprak van een “ware psychose”. Een man die acht keer vals alarm had geslagen, werd gearresteerd en verklaarde dat hij een grap had willen uithalen. In de Franse hoofdstad zijn honderden politiemannen extra ingezet voor de bewaking van regeringsgebouwen, ambassades, spoorwegstations, synagoges, kerken en andere gebouwen met veel publiek, uit vrees voor terroristische aanslagen. Bagagekluizen in de stations mogen niet worden gebruikt. Sommige grote Parijse warenhuizen hebben hun omzet de laatste dagen sterk zien dalen, omdat de Parijzenaars voorzichtig zijn en koopkrachtige toeristen uit de Verenigde Staten en Japan sinds het uitbreken van de Golfoorlog Frankrijk mijden.

Sinds het begin van de vijandelijkheden is de bewegingsvrijheid van de Franse ministers beperkt. Voor elke reis, in eigen land of in het buitenland, moeten ze vooraf premier Rocard of minister van buitenlandse zaken Dumas informeren.

    • Jan Gerritsen