Dreigement van Irak komt hard aan in Turkije

ANKARA, 24 jan. - Turkije had vanmorgen nog niet officieel gereageerd op het dreigement van Bagdad dat het land de gevolgen zal merken van het feit dat Amerikaanse vliegtuigen vanuit Turkije doelen in Irak bombarderen.

De Turkse kranten brengen het nieuws vandaag onder dikke koppen als 'Een brief als een raket'.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, heeft zijn Turkse collega, Kurtcebe Alptemocin, gisteren een dreigende brief geschreven waarin hij zegt dat de Turkse regering nu volledig verantwoordelijk is voor de gevolgen van het “ongerechtvaardigde en agressieve optreden” tegen Irak.

De stemming in de Turkse hoofdstad begint bij dit alles wel danig onbehaaglijk te worden. Volgens de rechtse oppositieleider Suleyman Demirel valt Ankara onder bereik van Iraakse raketten, die een afstand van 1.200 kilometer zouden kunnen overbruggen.

Er is steeds meer ergernis over het surrealistische karakter van de officiele informatie, waarin de bombardementsvluchten nog steeds worden verzwegen. De minister van gezondheid, Halil Sivgin, houdt vol dat het sturen naar het zuidoosten van duizenden mannen en vrouwen medisch en verpleegkundig personeel teruggaat op een oud project “voor de overleving van vrouwen en kinderen” bij epidemieen en in de geboortezorg. Een deputatie van de oppositionele sociaal-democratische partij heeft gisteren een soort inval gedaan in het gebouw van de Turkse radio en televisie om te protesteren tegen de censuur en het peil van de overige voorlichting.

Intussen zijn, behalve op de NAVO-basis Incirlik, nu ook op de Turkse basis Batman Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gestationeerd, van het type F15, F16 en F111. Er landden ook 20 helikopters van het type Sykorsky CH53, die de taak zouden hebben zoek- en reddingsoperaties te verrichten voor het geval er Amerikaanse vliegtuigen worden neergeschoten. Volgens de Turkse krant Hurryet is het in het grensgebied gekomen tot gevechten in de lucht met Iraakse MiG's en Mirages. De toestand van het achtjarige jongetje dat eergisteren bij Adana werd getroffen door een brokstuk van een ten onrechte afgeschoten Amerikaanse Patriotraket, en dat daarmee het eerste rechtstreekse Turkse slachtoffer van de Golfoorlog werd, blijft ook na een operatie zeer zorgelijk.

    • Frans van Hasselt