College verbiedt Haagse ligtaxi's

DEN HAAG, 24 jan. - De Haagse ligtaxi's mogen geen patienten meer vervoeren.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft dat gisteren bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de gemeente Den Haag.

De gemeente Den Haag is van mening dat het vervoer van patienten in handen moet blijven van de reguliere ambulancevervoerders, waaronder de Haagse GG en GD. De particuliere ziekenvervoerder Het Witte Kruis Rolstoel BV heeft een taxivergunning, maar voert volgens het college in feite ambulancediensten uit.

Voorzitter mr. J. Bakker van het college van beroep meent dat de ligtaxi een ambulance-auto is omdat deze door zijn bouw en inrichting slechts geschikt is voor het vervoer van zieken en slachtoffers van ongevallen.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland verleenden Het Witte Kruis een taxivergunning voor zes ligtaxi's. Het Witte kruis verrichtte vanaf 1 januari het experiment met de goedkopere ligtaxi's samen met de twee Haagse ziekenfondsen Azivo en Haaglanden. Een rit met een ligtaxi kost 125 gulden, voor een ambulance moet 325 gulden worden betaald.

Het Witte Kruis heeft zeven ton geinvesteerd in de ligtaxi's en ook nieuwe medewerkers aangetrokken. “Deze mensen krijgen een andere functie binnen het bedrijf. De auto's zullen helaas moeten worden verkocht”, zegt J. de Jong, directeur van Het Witte kruis. Het bedrijf zal niet in beroep gaan tegen de beslissing, aldus De Jong.

De PvdA-fractie zei gisteren in de Tweede Kamer een einde te willen maken aan de toename van ligtaxi's. De partij is bang dat het aantal ambulances door de snel oprukkende ligtaxi's zal verminderen. Bij rampen zijn ligtaxi's niet inzetbaar omdat ze niet over medische apparatuur beschikken.