Censor kijkt mee: 'Israel wil geen zelfmoord plegen'

TEL AVIV, 24 jan. - De Israelische militaire censor houdt vooral de verslaggeving door de grote tv-stations scherp in de gaten.

De woede van de legerwoordvoerder kende geen grenzen toen het Amerikaanse televisiestation CNN na de eerste raketaanval op Tel Aviv op de kaart precies aangaf waar de Iraakse raketten waren gevallen. Op dat moment waren er in Israel nog geen Patriot-raketten operationeel. Voor de Iraakse raketschutters was het CNN-bericht derhalve zeer waardevolle informatie voor het afstellen van de raketten bij volgende aanvallen.

“Wij willen geen zelfmoord plegen”, zei de legerwoordvoerder. “Als de correspondenten dat wel willen doen dan in het buitenland graag.”

Vanaf dat moment staat een militaire censor op het dak van het Jeruzalemse Hilton hotel, vanwaar CNN rechtstreeks uitzendt, om de verslaggevers van dit machtige tv-station scherp in de gaten te houden. Met de microfoon in de hand kijkt de CNN-verslaggever tijdens een rechtstreekse uitzending soms schichtig naar de militaire censor. De druk van de censuur op CNN is zo groot dat de verslagger zelfs niet durft te suggereren dat er slachtoffers zijn gevallen voordat de legerwoordvoerder dat officieel bekend heeft gemaakt.

Met alle respect voor CNN en andere media-reuzen zijn de Israelische militaire autoriteiten vastbesloten schendingen van de censuurregels zwaar af te straffen. Ik weet dat mijn computer- en telefoonverbindingen met NRC Handelsblad worden 'gecontroleerd'. In strijd met de regels leg ik kopij nooit aan de militaire censor voor. Moeilijkheden heb ik daar nooit door gekregen omdat ik begrip heb voor de noodzaak van militaire censuur in oorlogstijd en ik contact opneem met de censor als ik meen te beschikken over gevoelige informatie. Veel buitenlandse correspondenten in Israel houden deze lijn aan. De censor voert tegenover hen een soepele politiek als ze zich aan de 'spelregels' houden.