Betere stemming stuwt de koersen overal omhoog

ROTTERDAM, 24 JAN. Gesterkt door het verbeterde vertrouwen op de beurzen van New York en Tokio, openden alle Europese beurzen vanochtend met een vaste stemming. Van de meeste aandelen trokken de beurskoersen flink aan.

AMSTERDAM Speculaties over een op komst zijnde wijziging van de fusievoorwaarden van Nationale-Nederlanden en de betrokkenheid daarbij van Aegon, deed vanochtend een levendige handel ontstaan in deze verzekeringsmaatschappijen. Ook voor NMB Postbank, de fusiepartner van N-N ontstond ruime belangstelling. Nationale was bij de opening zes dubbeltjes hoger en viel daarna enigszins terug. Tegen de middag was er nog steeds een winst van vijf dubbeltjes op een koers van 56, 60 gulden. Even na twaalf uur werd de handel in aandelen Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank op verzoek van beide ondernemingen opgeschort. Het verzoek volgde kort nadat de beoogde fusiepartners een concept hadden gelezen van het artikel dat vandaag op pagina 13 van deze krant is te lezen.

Aegon begon met een winst van 1, 50 gulden op 113 gulden en liep daarna verder op om halverwege de dag met 3, 80 gulden winst voor 115, 30 gulden van de hand te gaan. NMB Postbank trok 50 cent aan naar 43, 70 gulden.

Koninklijke Olie raakte 90 cent kwijt en viel terug naar 123, 10 gulden.

In het begin van de middag bleek de CBS-stemmingsindex (algemeen) met 1, 2 procent te zijn gestegen naar 78, 8.

NEW YORK Hernieuwde hoop op een soepeler monetair beleid gericht op bekorting van de recessie door middel van verdere rentedaling en nieuwe coalitie-successen in de oorlog tegen Irak verbeterden de marktstemming. De aandelenkoersen hervonden op Wall Street schoorvoetend de weg omhoog. Er werden gisteren 169, 4 miljoen aandelen verhandeld tegen bijna 176 miljoen de voorgaande dag. Het vooruitzicht dat de Golfoorlog langer zal duren dan bij aanvang werd verondersteld is inmiddels duidelijk voor de meeste beleggers. MMM onderging gisteren een gevoelige koersdaling wegens teleurstellende winstcijfers over het laatste kwartaal van 1990. Het aandeel daalde 41-4 dollar naar 803-4. Citicorp kondigde een plan aan om de bedrijfskosten met 1, 5 miljard dollar te verlagen en om in 1993 vier tot vijf miljard dollar aan kapitaal aan te trekken. De koers van het bankaandeel daalde 3-8 naar 131-4 dollar.

Het verloop van de aandelenkoersen gedurende de afgelopen twaalf maanden toont dat ondanks het sombere nieuws dat Wall Street heeft moeten verwerken (zoals economische recessie en bankencrisis in de VS, teruglopende bedrijfswinsten, Golfoorlog en forse stijging van de olieprijs) het dieptepunt van de koersen (de Dow Jones-industrie sloot 11 oktober 1990 op 2.365, 73) ruimschoots is overwonnen. Daarentegen ligt het in 1990 bereikte absolute hoogtepunt van 2.999, 75 (op 16 juli 1990) nog ver verwijderd van de huidige realiteit.

Het Dow Jones industrie-gemiddelde sloot gisteren 15, 84 punten hoger op 2.619, 06, een stijging van 0, 6 procent.

TOKIO Gesterkt door aantrekkende koersen op Wall Street, het uitblijven van tegenvallende oorlogsberichten en door een vastere yen ontstond in Tokio weer kooplust. Ook enkele grote instituten kwamen in beweging. De koersen konden bij oplopende omzetten weer winst boeken. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg vandaag bij een oplopende omzet (400 miljoen verhandelde aandelen) met 218, 91 punten naar 23.269, 01, een toename van een procent ten opzichte van gisteren. Interessant is te weten dat in 1990 de Nikkei-225-index een topniveau van 38.712, 88 (4 januari 1990) en een laagtepunt van 20.221, 86 (1 oktober 1990) heeft laten zien. Op 29 december 1989 bereikte de Nikkei-225 index met 38.915, 87 een absoluut hoogtepunt.

LONDEN De Britse aandelenbeurs opende vaster wegens de zowel in New York als Tokio verbeterde stemming. Alleen de oliewaarden, die steeds meelopen met de olieprijs, stonden vanochtend onder druk wegens de nu weer dalende olieprijs. De algemene tendens was vanochtend evenwel omhoog gericht. Brouwerij-aandelen waren gevraagd, evenals de water- en elektrabedrijven. Bij het begin van de handel liep het FT-100 koersgemiddelde ruim 19 punten op naar 2.100.

FRANKFURT Het sentiment op de Duitse aandelenbeurs sloot aan bij de optimistische benadering die ook op de andere beurzen tot uiting kwam. De beleggers vergaten even de onvrede met de ontwikkelingen in de Baltische staten en de belastingverzwaring in eigen land.

Na vier dagen van koersdalingen zette de handel vanochtend in met een koersstijging van gemiddeld 1, 4 procent. Belangstelling ging vooral uit naar de hoofdfondsen, zoals elektrogigant Siemens, die een onveranderde winst over het afgelopen boekjaar bekend maakt en vandaag 13, 50 mark hoger opende op 586 mark. De Dax-30-index was halverwege de morgen bijna 19 punten hoger op ruim 1.377, nadat deze eerder op 1.380 had gestaan.

PARIJS De Franse aandelenbeurs begon vanochtend op hogere koersen bij vraag naar aandelen van banken en voedingsmiddelenbedrijven, die gemiddeld een tot anderhalf procent duurder werden. De door afzetproblemen geplaagde Franseautomobielfabrikant Peugeot was een van de weinige aandelen die omlaag gingen.

BRUSSEL Ook de koersen op de Belgische aandelenbeurs zetten de handel vandaag in op licht hogere noteringen. De handel was ruimer dan in voorgaande dagen het geval was. Een weer dalende olieprijs stimuleerde vraag naar chemieaandeel UCB.