Belgie helpt Palestijnen na vrijlating gijzelaars

BRUSSEL, 24 jan. - De Belgische regering heeft, om de vrijlating van de zogeheten Silco-gijzelaars te bewerkstelligen, een bedrag van 200 miljoen frank (11 miljoen gulden) toegezegd aan ontwikkelingshulp voor de Palestijnen.

Dat zegt de Gazet van Antwerpen te hebben vernomen uit betrouwbare bronnen. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken bevestigde vanmorgen het bericht, maar voegde daaraan toe dat het om een “normale som” gaat.

Volgens de Gazet wordt de betaling van het geld gespreid over een periode van twee jaar, maar is het nog niet duidelijk hoe en aan wie de hulp zal worden verstrekt. Ontwikkelingshulp kan alleen gegeven worden via landen en aangezien de Palestijnen een volk zijn zonder land, kunnen er problemen ontstaan bij het nakomen van de belofte.

In de eerste plaats wordt eraan gedacht de hulp te sluizen naar landen waar veel Palestijnen wonen, zoals Libanon en Jordanie. Er zou al voedselhulp klaarliggen voor een bedrag van 30 miljoen frank (1, 65 miljoen gulden).

De Belgische regering weigert overigens de 200 miljoen frank te beschouwen als losgeld voor de vrijlating van de familie Houtekins-Kets, de vier Belgen die enkele weken geleden zijn vrijgelaten door de groep van Abu Nidal.

Het Belgische kernkabinet heeft gisteren zijn antwoord voorbereid voor de bijeenkomst van de Kamercommissie van buitenlandse zaken die vandaag in Brussel wordt gehouden. Verwacht wordt dat premier Martens daar een algemeen antwoord zal geven op de afwikkeling van de Silco-zaak, inclusief het opzienbarende bezoek van Walid Khaled, de rechterhand van Abu Nidal, aan Brussel vorige week. Het sterke vermoeden bestaat dat Walid Khaled onder meer in Brussel was om geld te incasseren voor zijn medewerking aan de vrijlating van de Silco-gijzelaars.

Over het verblijf van Walid Khaled in de hoofdstad komen intussen steeds meer saillante details aan het licht. Zo blijkt dat de Palestijn voor het eerst gesignaleerd werd door de Gentenaar Carlos Van Hove, honorair consul van Zuid-Korea, die hem op de Grote Markt ontdekte, een tijdje volgde en vervolgens de politie alarmeerde. Ook de CIA zou op de hoogte zijn geweest van het verblijf van Walid Khaled.

Hollants van Loocke, de direceur politieke zaken van het ministerie van buitenlandse zaken die nauw betrokken is geweest bij de onderhandelingen met Walid Khaled en die afgelopen maandag op eigen verzoek werd ontheven van zijn functie, zou volgens het blad De Morgen dan ook het slachtoffer zijn geworden van de pro-Amerikaanse lobby op het ministerie die de voorstanders van een duidelijker eigen Europese opstelling wilde dwarszitten.

    • Frits Schaling