Antwerpse diamantairs lijden onder de oorlog

BRUSSEL, 24 JAN. De Antwerpse diamanthandel ziet de toekomst op het ogenblik somber in: de handel ligt vrijwel stil als gevolg van de Golfoorlog.

Het afgelopen jaar is de Belgische diamanthandel ook al niet erg goed gegaan, onder meer als gevolg van de recessie in de VS. De omvang van de handel nam met negen procent af.

Een woordvoerder van Belgium Diamant Industries wilde nog geen voorspellingen doen voor 1991. “We kunnen nog niets zeggen voordat de oorlog is afgelopen. Op het ogenblik gebeurt er bijna niets. Diamant is nu eenmaal een luxe-artikel en als er iets niet goed gaat in de wereld, dan merk je dat direct. Eten kopen de mensen nu eenmaal altijd, maar met de aankoop van diamant kun je wel even wachten.”

De waarde van de Belgische diamanthandel is vorig jaar met ruim negen procent teruggelopen. De invoer ging er met 7, 4 procent op achteruit, de export verminderde met 10, 8 procent. De uitvoer van geslepen diamant naar de Verenigde Staten liep zelfs terug met ruim zestien procent.

De terugval van de diamanthandel in 1990 was al wel enigszins verwacht, omdat de sector in de voorgaande jaren steeds nieuwe records had gebroken. Handelaren in Antwerpen noemen de terugval van vorig jaar dan ook niet dramatisch: de Belgische diamanthandel vertegenwoordigt nog steeds een bedrag van 526 miljard frank (bijna 29 miljard gulden).

Vorig jaar werd voor ruim achttien miljard frank (bijna 1 miljard gulden) aan ruwe sierdiamant ingevoerd, bijna 12 procent minder dan in 1989. Ook de uitvoer van geslepen diamant ging met acht procent achteruit.

De beste klanten van de in Antwerpen verkochte geslepen diamant zijn de VS en Japan. Door de recessie kochten de Amerikanen 16, 4 procent minder dan in 1989. De verkoop aan Japan liep met 1, 8 procent terug. Na de VS en Japan is Hongkong de belangrijkste afnemer van Antwerpse diamant. Maar vorig jaar liep de export naar Hongkong met meer dan 17 procent terug.

Van de Europese klanten is Zwitserland het afgelopen jaar de onbetwiste leider geworden. Naar dat land werd in 1990 28 procent meer geslepen diamant uitgevoerd. Veel kopers in Antwerpen blijken er de voorkeur aan te geven hun goederen in Zwitserland geleverd te krijgen.

    • Frits Schaling