Adviesbureau daagt Walesa voor rechter

ROTTERDAM, 24 jan. - De Poolse president Lech Walesa wordt op 21 april in een civiele procedure voor de Utrechtse rechtbank gedaagd.

Het adviesbureau Penta Productions uit Wijk bij Duurstede eist 130.000 gulden schadevergoeding van hem, omdat Walesa ondanks een schriftelijke toezegging niet kwam opdagen bij het Gala van de Nederlandse Platentiendaagse op 26 september in Den Haag.

Walesa zou daar een cheque van 25.000 gulden in ontvangst nemen voor Unicef in Polen. Ook zou hij een onderhoud hebben met premier Lubbers, Kamerleden en vertegenwoordigers van de vakbeweging. Het adviesbureau Penta Productions kwam tegemoet aan alle eisen die Walesa stelde maar kreeg desondanks negentien uur van te voren te horen dat Walesa niet zou komen.

[Volgens woordvoerder A. Drzycimski van de Poolse president is het adviesbureau uit Wijk bij Duurstede met de eis slechts uit op “publiciteit”. Drzycimski zei gisteren dat het bezoek was afgezegd omdat er geen voorbereidingen waren getroffen. Volgens hem is er geen overeenkomst getekend waaruit blijkt dat de gastheren ervan uitgaan dat bezoeker Walesa de kosten voor zijn rekening zou nemen].

Mr. R. A. de Jonge, advocaat van Penta Productions, is er zeker van dat de eisers de zaak zullen winnen. Volgens hem is van het geeiste bedrag 80.000 uitgegeven aan de huur van een vliegtuig, de rest aan hotelkosten, tolken en de huur van vergaderruimtes.

Omdat er geen executieverdrag tussen Nederland en Polen bestaat, zal een vonnis niet executabel zijn. Volgens De Jonge betekent dat in de praktijk dat telkens wanneer Walesa zich in een land vertoont waarmee Nederland wel een executieverdrag heeft ondertekend, de bagage en de persoonlijke bezittingen van het Poolse staatshoofd in beslag zullen worden genomen. Voor zover de geeiste schadevergoeding op Walesa kan worden verhaald, zal dit bedrag worden overgemaakt aan Unicef in Polen.