Washington wil Saddam voor de rechter slepen

WASHINGTON-LONDEN, 23 jan. - Het Witte Huis sluit niet uit dat de geallieerde strijdmacht in de Golf uiteindelijk een poging zal doen de Iraakse leider Saddam Hussein gevangen te nemen om hem te berechten in verband met de slechte behandeling en bedreiging van krijgsgevangenen.

Marlin Fitzwater, de woordvoerder van het Witte Huis, zei gisteren: “We geloven dat Saddam Hussein verantwoordelijk moet worden gehouden voor de behandeling van krijgsgevangenen en voor andere misadaden die ze (de Irakezen) mogelijk hebben gepleegd. We mikken niet op Saddam Hussein en veranderen ons beleid niet. We kunnen echter niet zeggen wat er aan het einde van de oorlog gaat gebeuren.”

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de volgende ideeen worden overwogen: 1) de instelling van een speciaal tribunaal door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties; 2) berechting van Irakezen die worden verdacht van misdadige praktijken door Koeweitse rechtbanken, zodra de regering van Koeweit in haar positie hersteld is; 3) uitbreiding van de rol van het Internationale Gerechtshof, zodat dit zich ook kan uitspreken over individuele misdaden; 4) de vorming van een nieuw internationaal hof voor berechting van misdaden tegen de menselijkheid.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannie hebben bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een klacht gedeponeerd over de manier waarop Irak gevangengenomen piloten en navigators van de geallieerde luchtmacht behandelt. Overigens wordt niet verwacht dat de Veiligheidsraad zich op korte termijn over deze zaak zal uitspreken.

De Britse regering is van oordeel dat Saddam Hussein uitgeschakeld moet worden en dat de Iraakse strijdkrachten volledig dienen te worden geneutraliseerd, wil er vrede komen in het Golfgebied. Premier Major zei: “Het is volledig duidelijk dat deze man amoreel is, hij neemt mensen in gijzeling, hij valt bevolkingscentra aan, hij bedreigt gevangenen, hij is een man zonder mededogen. Wat er ook met die man zal gebeuren, ik zal hem niet bewenen.” Major noemde het “uiterst onwaarschijnlijk” dat de geallieerden akkoord zullen gaan met een staakt-het-vuren dat Saddam in het bezit laat van zijn militaire vermogens. Ook de Europese Gemeenschap heeft de slechte behandeling van krijgsgevangenen door Irak aangemerkt als een oorlogsmisdaad.

De Iraakse regering heeft de behandeling van krijgsgevangenen inmiddels gekoppeld aan de behandeling van de Palestijnen in de door Israel bezette gebieden. Radio Bagdad meldde: “Een woordvoerder van de president heeft aangekondigd dat Irak bereid is ieder document over de behandeling van gevangenen op basis van de Geneefse conventie te bestuderen, op voorwaarde dat dit ook betrekking heeft op het volk van Palestina in de bezette gebieden.” Verdere details werden niet verstrekt.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft aangekondigd dat een delegatie van het Internationale Rode Kruis binnenkort in de gelegenheid zal worden gesteld een bezoek te brengen aan de 23 Iraakse soldaten die door de geallieerden zijn gevangengenomen. (Reuter, AFP)