Topfitte Edberg treft Ivan Lendl nu in halve eindstrijd Melbourne

MELBOURNE, 23 jan. - Na de mislukte finale van vorig jaar staan 's werelds nummer een Stefan Edberg en zijn voorganger Ivan Lendl opnieuw tegenover elkaar bij de open Australische tenniskampioenschappen in Melbourne.

Ditmaal in de halve eindstrijd. In het andere duel met als inzet een finaleplaats ontmoet Boris Becker de verrassend ver doorgedrongen Patrick McEnroe.

Bij de finale van 1990 gaf Edberg op bij een achterstand van 6-4, 6-7, 2-5. Hij ondervond te veel last van een onwillige buikspier om zijn kansen te verdedigen. Edberg kwam terug op Wimbledon, waar hij Lendls dierbaarste droom verstoorde. De lichamelijke toestand van de Zweed geeft deze keer geen zorgen. Jaime Yzaga raakte vanochtend in de kwartfinale door het zicht op de topfitte atleet tegenover hem dusdanig geimponeerd dat de Zuidamerikaan zich al gewonnen gaf voor de partij goed en wel was begonnen: 6-2, 6-3, 6-2.

Met alleen de bal zonder veel vaart terugbrengen kun je een web weven waarin een speler als Mats Wilander zich vandaag de dag verstrikt; Edberg laat zich op die manier niet meer verrassen. Daar zijn kracht, macht en een onverwoestbare wedstrijdmentaliteit voor nodig.

Voor de 30-jarige Lendl is het geen vraag of hij dat nog allemaal kan opbrengen. “Ik begin het spelletje nu pas goed door te krijgen. Als je naar andere sporten kijkt, ligt het maximum van je fysieke kwaliteiten ergens tussen de dertig en vijfendertig jaar. Ik kijk dan ook echt uit naar de komende jaren.” Ivan Lendl leek vanochtend aanvankelijk even vlot over de Joegoslavier Goran Prpic heen te lopen, maar raakte halverwege het duel de concentratie kwijt. In twee tiebreaks trok hij de zege evenwel alsnog naar zich toe: 6-0, 7-6 (7-1) 7-6 (7-2).

Patrick McEnroe trad vanochtend uit de schaduw van zijn oudere broer John. De 24-jarige Amerikaan bereikte de halve finales in het enkelspel door de Italiaan Christiano Caratti in vijf sets te verslaan: 7-6 (7-2), 6-3, 4-6, 4-6, 6-2. Voor Patrick McEnroe is het de eerste keer dat hij zich ook in het enkelspel doet gelden. Al jaren geldt hij in combinatie met Jim Grabb als een van de betere dubbelaars in de wereld. In 1989 wonnen zij onder andere Roland Garros en de Masters. Maar in het enkelspel wilde het met Patrick nauwelijks lukken.

Vorig jaar besloot hij evenwel zijn schema aan te passen. “Minder dubbelspel-toernooien zodat ik de mogelijkheid kreeg aan de kwalificaties in het enkelspel mee te doen. Als je namelijk steeds ergens in de halve finale of eindstrijd van een toernooi staat, is het onmogelijk mee te doen aan de voorronden. Leuk was het niet voor Grabb, maar ik vond dat het moest.” In de halve finale ontmoet Patrick McEnroe de Duitser Boris Becker die vanmiddag in drie sets (6-2, 7-6, 6-3) Guy Forget een nederlaag toebracht.

Met Manon Bollegraf werd vanochtend in Australie de laatste deelnemer uit Nederland uitgeschakeld. In de kwartfinales van het vrouwendubbel verloor Bollegraf met Lise Gregory aan haar zijde van Fendick en Mary-Joe Fernandez. (ANP-Reuter)