Positie coach Rob Bianchi ter discussie

ROTTERDAM, 23 jan. - Zeven hockey-internationals hebben de positie van bondscoach Rob Bianchi ter discussie gesteld.

De voormalige profvoetballer zou volgens deze groep te kort schieten op hockeytechnisch gebied. Als vertegenwoordigers van de ontevreden spelers zullen Marc Delissen en Frank Leistra, respectievelijk aanvoerder en vice-aanvoerder van het Nederlands elftal, in een gesprek met Paul Litjens, bestuurslid technische zaken, vanavond in Nieuwegein hun grieven verduidelijken. Naar verwachting zullen de spelers dan tevens de naam van ex-bondscoach Hans Jorritsma naar voren schuiven als de man die de ploeg naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Barcelona moeten leiden.

De internationals hebben de hoop dat Jorritsma daarmee zal instemmen. Jorritsma onthoudt zich vooralsnog van elk commentaar. Hij zei onlangs in deze krant wel dat hij een terugkeer als bondscoach niet uitsluit. Jorritsma nam na het gouden wereldkampioenschap van februari '90 in Pakistan op eigen verzoek afscheid. Hij tekende deze maand een contract bij HGC waar hij de vrouwenploeg tot het einde van het seizoen zal begeleiden. Daarna wil hij het liefst als hockeyadviseur in het buitenland gaan werken.

De zeven internationals betreuren het dat hun onvrede over het functioneren van Bianchi in de publiciteit is gekomen. Ze hadden waarschijnlijk gehoopt dat de bondscoach gewoon zijn contract tot en met het Europese kampioenschap in juni in Parijs zou uitdienen en dan de bond zou verlaten. Nu moet worden afgewacht of dat gebeurt. Bianchi was niet voor commentaar bereikbaar.

Paul Litjens noemt de kwestie “uiterst vervelend”. Voor hem komt het verzoek van de spelers onverwacht. Hij verbleef in november van het afgelopen jaar met de nationale ploeg bij het toernooi om de Champions Trophy in Montreal en maakte deze maand ook een deel van het trainingskamp in Spanje mee. “Het is me daar niet opgevallen dat er problemen zouden zijn.” Litjens zegt verder geen uitspraken te willen doen voordat hij met de spelers heeft gesproken.

Bianchi nam per 1 mei van het vorig jaar het bondscoachschap op zich. Hij debuteerde met de nationale ploeg tijdens een zeslandentoernooi in Amstelveen. Oranje werd derde. In november eindigde Nederland verrassend achter thuisland Australie op de tweede plaats tijdens het toernooi om de Champions Trophy. Bianchi reisde met een jeugdige ploeg af. Hij moest aanvoerder Marc Delissen en strafcornerspecialist Floris-Jan Bovelander wegens studieverplichtingen missen. Daardoor maakten nog maar zes spelers uit de gouden WK-selectie deel uit van de ploeg. Met Delissen en Bovelander speelde Nederland twee weken geleden drie interlands in en tegen Spanje. Twee werden er met het kleinste verschil gewonnen, een duel eindigde in een gelijkspel.