Orion ziet op en onder water

DEN HAAG, 23 jan. - Als minister Ter Beek besluit Nederlandse Orions naar de Middellandse Zee te sturen voor een NAVO-taak dan zullen zij opereren vanaf de Amerikaanse basis Sigonella op Sicilie.

Ook de Verenigde Staten hebben daar Orion-vliegtuigen gestationeerd voor patrouilletaken boven de Middellandse Zee.

De NAVO wil gaten opvullen die gevallen zijn in de patrouille- en verkenningstaken in het Middellandse-Zeegebied door de verplaatsing van Amerikaans materieel naar de Golf. Eerder werd al besloten een NAVO-eskader dat gewoonlijk in het Kanaal en de Atlantische Oceaan oefent nu naar de zuidflank van het NAVO-gebied te sturen, omdat de spanning in de Golf en in het NAVO-land Turkije oploopt. Twee Nederlandse mijnenjagers maken deel uit van dit eskader. Zij vertrekken over enkele dagen.

De Marinevliegdienst verwacht dat er twee a drie Orions naar Sicilie zullen vertrekken. De dertien Nederlandse Orions kwamen in 1983 in dienst en vliegen vanaf het vliegveld Valkenburg bij Leiden patrouillemissies boven het oostelijk gedeelte van de Atlantische Oceaan. Een Orion-vliegtuig is permanent gestationeerd op een vliegbasis in IJsland om de bewegingen van Sovjet-onderzeeers in de Noordelijke IJszee te volgen.

De Nederlandse Orions hebben in NAVO-verband al vaak aan de zuidflank geoefend. Zij beschikken over sonar- en radarapparatuur voor verkenningen aan de oppervlakte en onder water. Het belangrijkste verkenningsmiddel is het oog, aldus de marinevoorlichtingsdienst, maar de bemanningen kunnen foto-verkenningen uitvoeren. Daarnaast kunnen sonarboeien worden uitgeworpen die de bewegingen van onderzeeers moeten volgen. De signalen worden aan boord van de Orions weer opgevangen.

Aan boord is een bemanning van tien koppen: twee vliegers, twee boordwerktuigkundigen, een navigator, een tactische coordinator, onderhoudsmonteurs voor de elektronica en radar- en sonar-bedieningspersoneel.

De Orion is de militaire versie van de viermotorige Lockheed Electra met Allison turbopropeller-voortstuwing. Lockheed had eind 1988 620 Orions afgeleverd. Het toestel kan zeer lang in de lucht blijven, afhankelijk van de weersomstandigheden, zo'n dertien uur met een gemiddelde kruissnelheid van zeshonderd kilometer per uur. In de tanks van de Orions kan 34.826 liter kerosine worden opgeslagen. Voor verkenningsvluchten is geen bewapening aan boord, maar voor onderzeebootbestrijding kan een Orion torpedo's meevoeren. Ook kunnen vanuit Orions dieptebommen worden gelanceerd.