Optochten bij carnaval in Limburg afgelast

GELEEN- DEN BOSCH, 23 jan. - In Limburg zijn de carnavalsoptochten afgelast wegens de Golfoorlog. In de cafe's mag het feest gewoon doorgaan. In Brabant beraadt men zich nog.

“De geest van de oorlog”, zegt een bouwer van een carnavalswagen in Den Bosch, “waart hier tussen de wagens door.” Wat hem en de anderen in een loods op een donker industrieterrein betreft, gaat de carnavalsoptocht door. “Op voorwaarde dat Nederland in de komende weken niet bij de oorlog zal worden betrokken en onze jongens in de vuurlinie komen te liggen.”

De carnavalsverenigingen van de 15 grotere plaatsen in Limburg besloten gisteravond dat de optochten alsnog wel kunnen doorgaan als de situatie in de Golfoorlog zich gunstig ontwikkelt. De kleinere plaatsen, verenigd in de Bond van carnavalsverenigingen in Limburg (BCL), sloten zich bij dit standpunt aan.

President W. Hageman van Maastrichts grootste carnavalsvereniging De Tempeleers zei, voorafgaande aan de vergadering: “Als je je oor bij de gewone mensen te luisteren legt hoor je: laat het feest in godsnaam doorgaan, want we hebben er in deze tijd van ellende nu juist behoefte aan om eens alles te vergeten. Aan de andere kant: als het daar in het Midden-Oosten nog beroerder wordt, dan vraag ik me persoonlijk af of we het feest ten koste van alles moeten laten doorgaan.”

In Den Bosch wordt dezer dagen druk gebouwd aan de wagens die in de optocht zullen rijden. Mannen en vrouwen zijn bezig met verfpotten en papiermache. De muziek staat wat zachter dan andere jaren, het bier wordt wat terughoudender gedronken.

“Voor mij moet de optocht maar gewoon doorgaan”, zegt H. van der Donk van de carnavalsvereniging De Pereplukkers, “maar het blijft niet helemaal in orde dat wij feestvieren terwijl er in een ander deel van de wereld gevochten wordt. Anderzijds: Vietnam was tien keer erger en toen trok de optocht ook elk jaar uit.” “Je staat hier niet voor niks drie maanden te zwoegen”, meent een ander.

Van alle kanten wordt gewezen op de strop die vooral de horeca zal lijden. Voorzitter L. van IJmond van de afdeling Bergen op Zoom van Horeca Nederland, die zelf een cafe-restaurant heeft: “Voor mij zou het ten minste een strop van 50 procent betekenen. Men moet een ding niet vergeten: ook de soldaatjes daar in de woestijn worden van tijd tot tijd geentertaind. Een mens heeft ontspanning nodig.”

De burgemeesters kunnen vergunningen weigeren voor bijvoorbeeld het houden van optochten, die honderdduizenden mensen trekken. Bij het al dan niet verlenen van de vergunningen spelen ook veiligheidsoverwegingen een rol. F. Hoek, lid van de optochtcommissie: “Ze zouden een doelwit kunnen zijn voor terroristische aanslagen.” “Maastricht zal zich conformeren aan de beslissing die de gezamenlijke carnavalsverenigingen nemen”, aldus een woordvoerder gisteren. “Onze burgemeester neigt er naar alle franje van het feest af te halen, dus ook de optocht.”