Nepvliegtuigen uit Italie voor fl 50.000

ROME, 23 jan. - De geestelijke vader van plastic namaakwapens en mogelijk ook de leverancier ervan aan Irak is een Italiaan: Mario Moselli, eigenaar van het in Turijn gevestigde bedrijf MVM.

Hij ontkent dat hij namaak-lanceerplatforms voor Scud-raketten aan Irak heeft geleverd, maar sluit niet uit dat deze indirect in Irak zijn terechtgekomen. Moselli wilde zich niet uitspreken over de leveranties van andere namaak-wapens. De geallieerden zijn door Iraakse namaakwapens misleid.

“Wij zijn de enigen ter wereld die namaakwapens van plastic produceren en op de markt brengen”, aldus Moselli. Hij denkt dat Irak zijn nep-wapens mogelijk heeft nagemaakt. “De technologie is niet zo geavanceerd en vaak worden de namaakwapens bovendien doorverkocht, waardoor het mogelijk is dat veel ervan in handen van Saddam is gekomen”, zegt Moselli in een vanmorgen gepubliceerd vraaggesprek met het dagblad La Repubblica.

De Amerikaanse generaal Thomas Kelly en de Britse minister voor de strijdkrachten, Archie Hamilton, zeiden maandag dat Irak wapens van karton en triplex had opgesteld om de geallieerde piloten in verwarring te brengen. Volgens berichten uit Jordanie heeft Irak ook plastic namaak-lanceerplatforms opgesteld bij een aantal bases, met apparaten die de elektronische signalen uitzenden die ook Scud-raketten gebruiken.

Volgens Moselli is de oude truc een simpele, maar vaak effectieve manier om de vijand in verwarring te brengen. In de catalogus staan Phantoms, F-15's en F-16's aangeboden voor ongeveer 50.000 gulden, goedkoper dan de bom die het nep-toestel moet vernietigen.

Pag. 4: .

Namaakwapens in Italie gemaakt

Het Italiaanse bedrijf van nepwapens attendeert klanten in zijn reclame er op dat de namaakwapens niet alleen nuttig zijn bij oefeningen, maar ook voor een “misleidingsplan”. Ze zijn makkelijk te vervoeren en je hebt nooit last met de douane, want op de vrachtbrieven voor de containers staat dat er platen van fiberglas en metaal in zitten.

Uit de catalogus blijkt dat de namaakwapens bestaan uit een metalen kern waarop platen van fiberglas worden gemonteerd, om het geheel het aanzien van een tank, een vliegtuig of een ander wapen te geven. “Het model is realistisch genoeg om zelfs van dichtbij aangezien te worden voor een echt wapen”, aldus de catalogus. De plastic panelen zijn bovendien snel en makkelijk te vervangen.

Doordat plastic wordt gebruikt is een zeer natuurgetrouwe imitatie te maken, volgens Moselli veel beter dan de opblaasbare rubberen modellen die een Brits bedrijf op de markt brengt. Deze zijn weliswaar makkelijker te vervoeren, maar zijn veel gevoeliger voor de hoge temperaturen in de Golf.

Moselli's bedrijf MVM is in het begin van de jaren zeventig opgericht, maar is pas in de jaren tachtig een commercieel succes geworden. Moselli vertelde, zonder de landen te willen preciseren, dat hij in 1982 naar het Midden-Oosten ging om koffers van glasfiber te verkopen. Daar werd hem gevraagd of hij ook wapens van plastic kon leveren, ter vervanging van houten modellen. Sindsdien heeft MVM enkele honderden namaak-tanks, -vliegtuigen en -lanceerplatforms geleverd en is de omzet van het bedrijf gestegen van enkele honderdduizenden guldens per jaar naar meer dan vijftien miljoen gulden.

Moselli zegt dat hij zijn produkten slechts aan vijf landen in het Midden-Oosten en het Verre Oosten heeft verkocht en dat hij de afgelopen tijd helemaal niets meer heeft gemaakt. Volgens persberichten van een aantal jaren geleden had Moselli midden jaren tachtig alle Golflanden tot klant.

    • Marc Leijendekker