Nederland in platform Noordpool-onderzoek

DEN HAAG, 23 jan. - Nederland is toegelaten tot het International Arctic Science Committee (IASC), een platform voor wetenschappelijke organisaties die het Noordpool-onderzoek in hun landen coordineren.

De coordinatie van het Noordpool-onderzoek is in ons land toegewezen aan de Stichting Onderzoek der Zee, onderdeel van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het internationale platform is eind augustus vorig jaar opgericht. Bij de oprichting waren alleen de zogenaamde Arctic-Rim countries betrokken: de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, Canada en de vier Scandinavische landen. Tegelijk met Nederland zijn deze week Duitsland, Groot-Brittannie, Frankrijk, Japan en Polen toegelaten tot het IASC.

De Stichting Onderzoek Zee coordineert ook het onderzoek op de Zuidpool. Sinds juli vorig jaar is Nederland lid van de overkoepelende internationale wetenschappelijke organisatie voor de Zuidpool.

Zowel de Noordpool als de Zuidpool is van groot belang voor het klimaatsysteem op aarde. Ook kunnen op beide polen de effecten van het menselijk handelen op het natuurlijk milieu worden gemeten. In dat verband spreekt men van de 'monitorfunctie' van de poolgebieden. In de poolzeeen ontstaat bovendien het koude bodemwater dat een grote rol speelt in de oceaancirculatie op de hele wereld. Om deze processen efficient te bestuderen moeten de verschillende landelijke onderzoeken op elkaar worden afgestemd. Dat gebeurt binnen de internationale wetenschappelijke poolorganisaties.

In de afgelopen jaren is in Nederland Noordpool-onderzoek in gang gezet door verschillende organisaties. Binnenkort komt er Nederlandse onderzoek op de ijskap van Groenland en wordt deelgenomen aan een groot Europees oceanografisch programma in de Barentsz Zee.