Meer gemeenten geven CNN door

AMSTERDAM, 23 jan. - Het aantal Nederlanders dat de Amerikaanse nieuwszender CNN kan ontvangen, is de afgelopen week meer dan verdubbeld.

Voor de Golfoorlog uitbrak, bereikte CNN 1, 2 miljoen Nederlanders. dat aantal is gegroeid naar 3 miljoen, onder meer door doorgifte van de zender in Tilburg, Helmond, Groningen, Den Bosch, Dordrecht, Utrecht, Eindhoven en grote delen van Zeeland en Groningen.

J. Zwerus, de Nederlandse vertegenwoordiger van CNN, noemt het “cynisch” dat de snelle groei door de oorlog is veroorzaakt, maar gaat ervan uit dat de belangstelling voor de nieuwszender blijvend zal zijn. “CNN werd voornamelijk bekeken door journalisten en andere professioneel geinteresseerden, dat stadium is nu voorbij”, aldus Zwerus.

CNN werd vier jaar geleden voor het eerst op een Nederlands kabelnet gezet. Een probleem daarbij was dat de nieuwszender betaling vroeg voor doorgifte. Dit is in Nederland ongebruikelijk.

Sinds het geflopte TV10 van Joop van den Ende en RTL4 geld aanboden om op de kabels te komen, gaan de exploitanten ervan uit dat commerciele zenders betalen voor doorgifte. Kabelexploitanten weigerden dan ook te betalen voor doorgifte van CNN.

Zwerus denkt dat binnen enkele jaren de voorwaarden voor kabeldoorgifte in Nederland dezelfde zullen zijn als die in andere landen. “Het zal moeilijk zijn om CNN weer van de kabel te verwijderen wanneer de kijkers er aan gewend zijn. De exploitanten zullen dan wel bereid zijn de betaling voor doorgifte te accepteren en door te berekenen aan hun abonnees.”