Medisch team naar hospitaal Saoedi-Arabie

DEN HAAG, 23 jan. - Nederland stuurt een medisch team van 29 militairen naar Saoedi-Arabie om dienst te doen in een Brits veldhospitaal op 300 kilometer van de grens met Koeweit, in de plaats Al Jubayl. De Britten hadden de Westeuropese Unie (WEU) enige weken geleden om medisch personeel verzocht.

De groep bestaat uit een chirurg, vijf artsen, een anesthesist en verpleegkundig en technisch personeel. Zij hebben zich vrijwillig gemeld nadat het ministerie van Defensie een oproep had gedaan. In het totaal hebben 209 beroepsmilitairen, dienstplichtigen, reservisten en burgerpersoneel van Defensie zich gemeld.

De Nederlandse ploeg gaat begin februari naar het Verenigd Koninkrijk om instructies te ontvangen. Vandaar vertrekken zij naar Saoedi-Arabie. Zij zullen voor een half jaar worden uitgezonden. De leiding ligt bij kolonel T. Herweijer van de staf van het Eerste Legerkorps in Apeldoorn. Hij is de contactman bij de Britten.

Vrijwilligers van marine en luchtmacht worden door het ministerie van Defensie achter de hand gehouden om dienst te doen in het noodhospitaal van de Marine even buiten Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten en om eventueel uitgestuurd te worden naar de twee Nederlandse Patriot-eenheden in Oost-Turkije.