Koopvaardij gewaarschuwd

ROTTERDAM, 23 jan. - De radiozender van de Amerikaanse marinebasis in Norfolk heeft gisteravond koopvaardijschepen in het Middellandse-Zeegebied gewaarschuwd voor raketaanvallen vanuit Irak.

Volgens de Vlaardingse 'radio-observator' A. van de Water, die het in morseseinen gestelde bericht opving, geldt de waarschuwing voor alle schepen die zich ten oosten van 30 graden O. L. bevinden, dat wil zeggen dat ook Cyprus een mogelijk doelwit van Iraakse aanvallen zou zijn.

De koopvaardijschepen is volgens Van de Water verzocht 24-uurs wachtdiensten in te stellen en zowel op zee als in de havens permanent de uitzendingen van de Amerikaanse marinezender te beluisteren. Volgens het ministerie van defensie wil de NAVO Nederlandse Orion-patrouillevliegtuigen inzetten voor verkenningsvluchten boven de Middellandse Zee.

Het pleidooi van de NAVO voor inzet van Nederlandse vliegtuigen heeft te maken met de wens de militaire aanwezigheid van de NAVO in de Middellandse Zee op te voeren. In dat verband heeft Nederland al besloten de mijnenvegers Alkmaar en Zierikzee naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee te sturen. De schepen zullen op 25 januari uit Den Helder vertrekken.