Koeweit leent 1 miljard dollar aan Sovjet-Unie

MOSKOU, 23 Jan. Koeweit heeft een kredietfaciliteit van 1 miljard dollar ter beschikking gesteld aan de Sovjet-Unie.

Het contract voor de faciliteit, die een looptijd heeft van zeven jaar, is gisteren in Moskou gesloten door de Vesheconombank en een van Koeweits financiele instellingen, de Kuwait Trading Coroporation.

Het is de tweede omvangrijke lening van Koeweit aan Moskou in tijd van acht maanden. In mei stelde Kuwait Trading Co. al 300 miljoen dollar ter beschikking.

Volgens Abdullah Al-Gabandi, voorzitter van de Kuwait Foreign Trading Contracting and Investment Co. is de lening een afspiegeling van de uitstekende relaties tussen beide landen. De Sovjet-bankiers lieten op hun beurt weten dat de lening onder zeer gunstige vooorwaarden was aangegaan.

Een paar jaar geleden waren deze vriendschappelijke transacties ondenkbaar. In de traditionele politieke verhoudingen van de Koude Oorlog was de Sovjet-Unie een bondgenoot van Irak en was Koeweit vast verankerd in het Westerse kamp. De Sovjet-Unie was een van de belangrijkste wapenleveranciers van Irak.

Met de komst van Gorbachov namen de betrekkingen tussen Koeweit en Moskou langzaamaan een andere wending. In juli 1987 kochten de Koeweiti 245 tanks van Moskou en in 1989 werden besprekingen begonnen over de levering van olie. (Reuter)