Kampen voor Iraakse krijgsgevangenen klaar

RIAD, 23 jan. - Amerikaanse militairen hebben in Saoedi-Arabie kampen gebouwd voor de opvang van Iraakse krijgsgevangenen.

Dat heeft een Amerikaanse militaire woordvoerder meegedeeld. In de kampen, die vanaf vandaag kunnen worden gebruikt, is voorlopig plaats voor 20.000 gevangenen. Hulporganisaties van de Verenigde Naties zijn intussen in Jordanie, Syrie, Turkije en Iran bezig met het opzetten van kampen voor de verwachte stroom vluchtelingen uit Irak.

De kampen voor Iraakse krijgsgevangenen worden in gereedheid gebracht in afwachting van het begin van de grondoorlog. Tot nu zijn 23 Irakezen gevangengenomen, die zich hadden verschanst op boorplatformen voor de kust van Koeweit.

Majoor Gary Kosinuk, officier bij de Amerikaanse militaire politie die is belast met het lot van gevangenen, zei te verwachten dat bij de grondoorlog een groot aantal Irakezen in geallieerde handen zal vallen. De Amerikanen vrezen dat de snelheid van de opmars kan worden vertraagd door het grote aantal krijgsgevangenen en hebben de kampen op grote afstand van het front ingericht. Kosinuk zegt dat de gevangenen zo snel mogelijk van het front vandaan zullen worden gebracht.

“We zullen op geen enkele manier de gevangenen vernederen, maar hen behandelen op een wijze die vergelijkbaar is met de behandeling van onze eigen militairen”, aldus Kosinuk.

Hulporganisaties van de VN, waaronder UNICEF, zijn intussen bezig met het bouwen van vluchtelingenkampen in de buurlanden van Irak. In Jordanie is plaats voor 110.000 nieuwe vluchtelingen, in Syrie voor 100.000. Na de Iraakse invasie van Koeweit op 2 augustus kwam al een gestage stroom vluchtelingen uit Irak op gang, voornamelijk buitenlandse arbeiders. Bij het voortduren van de oorlog verwachten de VN een nieuwe vluchtelingenstroom van buitenlanders en Irakezen. (AP, AFP, Reuter)