Italie wijst tien Irakezen het land uit

ROME, 23 jan. - Italie heeft gisteren tien leden van de Iraakse ambassade in Rome uitgewezen, vijf diplomaten en vijf medewerkers, en krachtig geprotesteerd tegen “het gebruik van krijgsgevangenen voor propaganda-doeleinden”.

De uitwijzing werd bekendgemaakt nadat de nieuwe Iraakse ambassadeur zijn geloofsbrieven had aangeboden aan de chef protocol van de Farnesina, het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken. Behalve de ambassadeur zullen er vijf diplomaten en zes medewerkers overblijven op de ambassade in Rome.

Reden voor de uitwijzing is volgens de woordvoerder van de Farnesina, Gianni Castellaneta, dat “de uitbreiding van het conflict in de Golf de diplomatieke activiteit tussen de twee landen heeft verminderd en dat een zo talrijke aanwezigheid niet meer noodzakelijk is”. Eerder hebben Nederland, Groot-Brittannie, Frankrijk en de Verenigde Staten vergelijkbare maatregelen genomen. Italiaanse woordvoerders wilden geen antwoord geven op de vraag of de uitgewezen Irakezen verdacht werden van banden met de Iraakse geheime dienst of met terroristische groepen.

De diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen niet zijn verbroken, de Italiaanse ambassade in Bagdad blijft “technisch” open, hoewel alle Italiaanse diplomaten zijn vertrokken.