Iraakse terreur op Tel Aviv schokt aandelenbeurzen

ROTTERDAM, 23 JAN. Ontmoedigd door de mogelijke consequenties van de door Iraakse raketten in Tel Aviv veroorzaakte doden en gewonden, waren vele aandelenbeurzen vanochtend nogal terughoudend gestemd.

AMSTERDAM De koersen van de meeste Nederlandse aandelen waren bij de opening van de beurs vanochtend bij matte handel aanvankelijk vrijwel ongewijzigd ten opzichte van de slotnoteringen van gisteren. Vele beleggers wachten weer op het verdere verloop in de Golfcrisis. Na een lusteloos begin begonnen de koersen evenwel licht aan te trekken en na een uur handel was de CBS-stemmingsindex 0, 1 punt hoger op 77, 8. Deze lijn zette zich voort, zodat rondom het middaguur het CBS gemiddelde al 0, 4 punten hoger stond op 78, 1. De omzetten bleven matig.

Nationale-Nederlanden dat vandaag ex dividend (tweede interim ad 1, 60 gulden) noteerde, was vier dubbeltjes lager op 55, 90 gulden. Branchegenoot Aegon won 2, 20 gulden en ging voor 112, 20 gulden van de hand. NMB-Postbank, de fusiepartner van Nationale liep twee dubbeltjes op naar 42, 10 gulden.

Beiden hebben verklaard dat zij tegen het einde van deze maand een fusiebericht zullen publiceren waarin de fusievoorwaarden worden vermeld. Handelaren geloven nog steeds aan betere voorwaarden voor de zich achtergesteld voelende aandeelhouders van Nationale-Nederlanden.

NEW YORK De koersen op Wall Street moesten gisteren gemiddeld ongeveer een procent inleveren. De weinig opwekkende situatie in de Golf, waar Irak bezig is olie-installaties van Koeweit te vernielen en een verminderd uitzicht op spoedige renteverlaging door een uitspraak van Federal Reserve-voorzitter Greenspan, schrokken vele beleggers af. De olieprijs trok aan toen in de loop van de gistermiddag het nieuws doorkwam van een Irakese Scud-raket op Tel Aviv die doden en vele gewonden heeft veroorzaakt. Hierdoor ontstond weer vrees voor een Israelische wraakactie die elders in de Arabische wereld tot repercussies kan leiden. Dit noopte beleggers tot verder afwachten.

Security Pacific trok 13-8 dollar aan naar 201-4 en Wells Fargo 13-8 naar 56 dollar na nieuws over een fusiegesprek tussen deze twee banken. Dit deed ook elders in de bankensector kooplust ontstaan. Citicorp, Bankers Trust en Manny-Hanny (beursjargon voor Manufacturers Hanover) waren allen fractioneel beter. In de warenhuizensector tuimelde Dillard Department Stores met 73-8 dollar omlaag naar 861-8 dollar na een negatief advies van een bekend effectenhuis. Raytheon, leverancier van onder andere de Patriot afweerraketten steeg verder en kon gisteren 13-4 dollar aan de koers toevoegen. Op de obligatiebeurs moest de handel gisterenmiddag worden opgeschort vanwege een liquiditeitsprobleem in de vorm van een waterlekkage, die ook de optiehandelaren van hun plek verjoeg.

Het Dow Jones industrie-aandelengemiddelde verloor gisteren 25, 99 punten en eindigde op 2.603, 22, bijna een procent lager dan het slot niveau van de dag ervoor. Het aantal verhandelde aandelen was met 175, 6 miljoen stuks weliswaar hoger dan de 136, 3 miljoen van de dag ervoor maar bleef aan de relatief lage kant.

TOKIO Bij zeer lage omzet en weinig kooplust gingen de Japanse aandelenkoersen vandaag over een breed front naar lagere noteringen. Een toenemende vrees voor een langer durende Golfoorlog maakte de beleggers vreesachtig. De Amerikaanse dollar trok aan ten opzichte van de yen. Bij farmacie-aandelen, bouw- en constructiebedrijven en schadeverzekeraars was er vandaag aanbod. Daarentegen waren onder andere gevraagd elektronica-toeleveringsbedrijven die onderdelen leveren bij de produktie van wapensystemen die in de Golfoorlog worden gebruikt.

Het Nikkei-225-koersengemiddelde eindigde vandaag 203, 55 punten lager op 23.050, 10, een teruggang van bijna 0, 9 procent.

LONDEN De Londense beurs begon vandaag kalm aan een nieuwe beursdag. De koersen bleven bij opening over het algemeen prijshoudend liggen. Na ruim een uur waren de aandelenkoersen gemiddeld fractioneel hoger. Staatsobligaties noteerden iets lager.

Luchtvaartondernemingen British Airways en BAA boekten koersverlies op grond van de weer aantrekkende olieprijs, die door de Iraakse vernielingen in Koeweit weer in beweging waren gekomen.

GEC, de Britse defensiespecialist op elektronicagebied lag goed in de markt en steeg 5 pence naar 176 bij een omzet van 3, 6 miljoen stuks.

Het FT-100-koersgemiddelde vertoonde halverwege de ochtend een kleine stijging van 3 punten op een niveau van ongeveer 2.085.

FRANKFURT Al bij de opening waren de Duitse aandelen ongeveer 0, 7 procent van de koers kwijt. Toenemende vrees voor een langdurige oorlog in het Midden-Oosten en zorgen over de ontwikkelingen in de Baltische staten evenals een verzwaring van de belastingdruk verslechterden de stemming. Na ruim een uur was de Dax-30-index bijna 10 punten lager op 1.365.

PARIJS Vandaag begonnen de Franse aandelen aan een door twijfels getemperde beurshandel. Dat het Franse handelstekort veel hoger uitviel dan was aangenomen, hielp de al sombere stemming niet. Vele koersen verloren vanochtend terrein. De warenhuizen lagen er treurig bij omdat blijkt dat het publiek deze zaken mijdt uit vrees voor mogelijk terroristische aanslagen die in het verleden vooral in Parijs al zijn voorgekomen. In dit licht staat ook de koersafbrokkeling van Club Mediterranee waar het aantal binnenkomende vakantieboekingen opvallend terugloopt. De CAC-40-index had halverwege de morgenhandel al een verlies van tegen de 20 punten bij 1.529.

BRUSSEL De aandelenkoersen in Belgie liepen verder terug wegens de sombere stemming. Ook oliefonds Petrofina, doorgaans vast op een stijgende olieprijs, verloor koershoogte en liep 60 frank terug naar 9.640 frank. Solvay verloor 150 frank op 10.400 frank.