Fokker levert onderdelen Patriot

ROTTERDAM, 23 JAN. Vliegtuigfabrikant Fokker, die een aantal essentiele onderdelen van de Patriot-anti-luchtafweerraket produceert, doet er alles aan om die onderdelen zo snel mogelijk af te leveren.

De afdeling Special Products van Fokker fabriceert sinds 1988 lanceerbuizen, bedrading en voeding voor de Patriots. In totaal bestelde het Amerikaanse Pentagon bij de Nederlandse firma tweeduizend eenheden voor een bedrag van 513 miljoen dollar.

De Patriot is zo ongeveer het bekendste geallieerde strijdmiddel in de Golfoorlog geworden sinds het projectiel reeksen Iraakse Scud-raketten wist te onderscheppen en te vernietigen. Volgens Amerikaanse persberichten heeft president George Bush de Amerikaanse fabrikant Raytheon Corporation verzocht de afweerraket versneld te leveren. Woordvoerder B. van Veen van Fokker zegt dat de vestigingen in Hoogeveen en Woensdrecht volop werken aan de Patriot-onderdelen, maar is geen extra personeel ingezet. “Als er een Amerikaans verzoek zou komen de produktie van de Patriot-onderdelen uit te breiden, zouden wij daaraan snel kunnen voldoen”, aldus van Veen.

Hij voegt eraan toe dat voor de beveiliging van deze produktiecentra in overeenstemming met de richtlijnen van het ministerie van defensie altijd al speciale regels bestonden, maar dat die regels sinds het uitbreken van de Golfoorlog en de populariteit van de Patriot zijn verscherpt.

De afgelopen zes jaar verkocht Raytheon voor zeven miljard dollar aan Patriot-systemen aan de strijdkrachten van de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Nederland. Door de Nederlandse order kon Fokker destijds een compensatie-opdracht voor de bouw van Patriot-onderdelen binnenhalen. Italie besloot kort voor het uitbreken van de Golfoorlog al tot de aanschaf van de Patriots en het afgelopen weekeinde verklaarde de Turkse president Ozal dat hij ze ook wil.

De Patriot is aanvankelijk ontworpen om vijandelijke vliegtuigen uit de lucht te halen. Maar pas afgelopen augustus is het projectiel zo aangepast dat het ook tactische ballistische projectielen - zoals de Scudraket - kan onderscheppen. Het kreeg daartoe onder meer een “haaiebek” waarmee het zich in de neus van de aanvallende raket “vastbijt” en een meer krachtige explosieve lading. De Nederlandse Patriots waren tot voor kort in Duitsland gestationeerd om daar te helpen bij de verdediging van vliegvelden, tot een deel ervan eerder deze maand onverwacht naar Turkije werd overgeplaatst. Een woordvoerder van Defensie wilde vanmorgen niet zeggen of de in Turkije gestationeerde Nederlandse Patriots recentelijk ook zijn verbouwd. Hij wilde slechts kwijt dat de Nederlandse projectielen “een beperkte zelfverdedigende capaciteit” tegen aanvallende raketten hebben.