Colette en kaas

118 jaar geleden, op 28 januari 1873 werd de Franse schrijfster Colette geboren.

Colette hield buitengewoon van lekker eten en heeft daar menige uitspraak over gedaan. Ze was van mening dat je als je kaas ging kopen, je aan de kaas diende te snuffelen en de kaas moest voelen. En als ze een zoon zou hebben gehad die ging trouwen ze die zoon zou waarschuwen voor meisjes die niet van wijn, truffels, kaas of muziek hielden.

Schrieperig was Colette bepaald niet. Ze wou alleen truffels eten als het er, net als met aardappelen, een heleboel waren. Maurice Goudeket noteerde in zijn biografie een recept van Colette, die er op stond de truffels zelf schoon te maken:

In een zwarte braadpan werd een halve fles droge champagne leeggegoten die samen met enkele stukjes even gebakken bacon en wat zout en peper aan de kook werd gebracht. Vervolgens gingen er enige truffels in de pan. “Een heerlijke en tamelijk dubieuze geur trekt door het huis.” De saus die aldus ontstond werd in portglazen geserveerd en “iedereen die niet bereid is het paradijs of de hel te verlaten voor zo'n traktatie is het niet waard om opnieuw geboren te worden”, aldus Colette.

Een voorgerecht met Franse kaas:

Kaas-avocadosalade

1 avocado

100 g roquefortkaas

1 Granny Smith appel

50 g pijnpitten

bieslook

citroensap

zout, versgemalen peper

Verkruimel de kaas. Snijd de geschilde appel in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd de vier parten in dunne schijven, die met wat citroensap besprenkeld worden om verkleuren te voorkomen. Halveer de avocado en verwijder de pit en de schil.

Snijd de avocado eveneens in dunne schijven. Smeer de avocadoschijven met citroensap in.

Rooster de pijnpitten heel kort in een klein beetje zonnebloemolie in een koekepan.

Leg in het midden van de borden een hoopje kaaskruimels.

Drapeer in een bloemvorm de appel- en avocadoschijven, om en om, langs de rand van de borden. Strooi hier pijnpitten over en wat fijngeknipte bieslook. Begiet deze salade met een vinaigrettesaus die gemaakt is van 4 delen olie en 1 deel citroensap en wat peper en zout.

    • Anne Scheepmaker