CNV: ziekteverzuim in metaalnijverheid reduceren

NIEUWEGEIN, 23 JAN. De Industrie- en voedingsbond CNV wil in de nieuwe cao voor de metaalnijverheid (275.000 werknemers) “concrete en uitvoerbare” maatregelen vastgelegd zien om het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid terug te dringen.

Daarnaast wil de bond een loonsverhoging van 3, 5 procent, uitbreiding van scholing en projecten voor langdurig werklozen en invoering van deeltijd-vut naast de bestaande vut-regeling voor 59-jarigen.

Dit heeft onderhandelaar P. Swart van de CNV-bond vandaag gezegd op een persconferentie in Nieuwegein. De onderhandelingen over de cao voor de metaalnijverheid (onder meer metaalbewerking, garages, juweliers, CV- en isolatiebedrijven) beginnen op 8 februari. De cao-metaalnijverheid is de grootste industriele cao van Nederland. De Industriebond FNV maakt zijn inzet volgende week bekend. De looneis van deze bond zal in elk geval 4 procent bedragen.

De industriebond CNV sluit met zijn voorstellen voor het terugdringen van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid aan bij de afspraken tussen kabinet en sociale partners tijdens het Najaarsoverleg 1990. Suggesties om te tornen aan duur en hoogte van de WAO-uitkering of alleen een uitkering te geven bij “beroepsziekte” wijst de bond van de hand. “Het doel kan nooit zijn dat via een administratieve maatregel het aantal WAO'ers vermindert”, aldus Swart (ANP).