Brand Koeweit lastig voor militaire operaties

WASHINGTON, 23 jan. - De enorme rookkolommen boven Koeweit en de Golf, volgens Amerikaanse berichten afkomstig van drie brandende Koeweitse olie-installaties, kunnen aanvallen van de geallieerde grondtroepen en marine-eenheden verhinderen.

Dit zei luitenant-generaal Tom Kelly, lid van de Amerikaanse verenigde chefs van staven, gisteren in Washington.

Kelly herhaalde dat de Amerikanen in luchtfoto's bewijzen hebben gevonden dat Irak installaties op het Al-Wafrah-olieveld in zuidelijk Koeweit hebben opgeblazen. Britse militaire autoriteiten konden, na bestudering van de berichten, tot dusver echter geen bewijs vinden dat de Amerikaanse mening kan bevestigen. Volgens de Britten kan de oorzaak van de brand op Al Wafrah ook zijn dat de met olie gevulde anti-tankgreppels in Koeweit met opzet in brand zijn gezet of per ongeluk vlam hebben gevat.

Sinds gisteravond zouden ook twee grote Koeweitse raffinaderijen in brand staan. In sommige berichten is zelfs sprake van drie brandende raffinaderijen en bijbehorende opslagtanks met brandstoffen. Onduidelijk is ook of op het Al-Wafrahveld alleen opslagtanks branden of dat ook uit de bronnen stromende olie vlam heeft gevat.

De opslagtanks bij de raffinaderijen van Shuaiba en Mina Abdulla, aan de kust van Koeweit, tussen Koeweit stad en de grens met Saoedi-Arabie, zijn volgens bronnen in de olie-industrie door Iraakse militairen in brand gestoken. De tanks bevatten grote hoeveelheden kerosine (vliegtuigbenzine), benzine en dieselolie. Vlak voor de invasie van Koeweit waren de tanks geheel gevuld. De raffinaderijen, die zware schade zullen oplopen, hebben een verwerkingscapaciteit van 195.000 en 200.000 vaten olie per dag. De raffinaderij Mina Abdulla behoort tot de moderste ter wereld en is pas twee jaar geleden geopend. Koeweit exporteerde via deze raffinaderij honderdduizenden tonnen brandstoffen, vooral naar het Verre Oosten. (AP, UPI, Reuter, AFP)